Rookvrij schoolterrein

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Veel scholen hebben daarom al een rookvrij schoolterrein. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor leerlingen/studenten, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

In 2014 heeft de overheid de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd naar 18 jaar. Ook heeft de Tweede Kamer een motie van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) aangenomen. Daarin verzoekt zij de regering om zich in te spannen voor 100% rookvrije scholen en schoolpleinen. De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) van de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het Longfonds en de partners uit de Alliantie Nederland Rookvrij bundelen de krachten en gaan hiermee aan de slag, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het zien roken van anderen zorgt ervoor dat leerlingen/studenten zelf ook eerder gaan roken. Een roker maakt als het ware reclame voor het roken en bevestigt dat dit normaal is richting leerlingen/studenten. Tot 18 jaar zijn kinderen en jongeren extra gevoelig voor verslaving. Bijna 50% van de toekomstige rokers heeft de eerste rookervaring op een schoolterrein. Daarom is een rookvrij schoolterrein van essentieel belang.

Ga zelf aan de slag met een rookvrij schoolterrein!

Een rookvrij schoolterrein past bij een Gezond Schoolplein.

Ook gevonden