Mediawijsheid in het mbo

Voor de ontwikkeling van studenten loont het als ze leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier gebruiken. Op deze pagina lees je hoe je mediawijsheid op een blijvende manier kunt implementeren.

Waarom werken aan mediawijsheid?

  • Door aandacht te geven aan mediawijsheid in de lessen en de schoolomgeving worden studenten zich bewust van hun mediagebruik en online gedrag. 
  • Studenten leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier kunnen gebruiken.  
  • Afleiding van sociale media en games of online gepest kan een negatieve invloed hebben op de schoolprestaties. 
  • Mediagebruik kan invloed hebben op de gezondheid, door slaaptekort, de angst iets te missen of doordat het ten koste gaat van beweging. 
  • Studenten krijgen inzicht in de invloed van media op hun gezondheid, leven en privacy. 
  • Ze ontdekken hoe ze online op een positieve en veilige manier met anderen omgaan. Dat is gunstig voor het welzijn van individuele studenten en voor een positief schoolklimaat. 
  • Een groter mediabewustzijn kan studenten helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Studenten met een gezonde leefstijl presteren beter op school.

Aan de slag met Mediawijsheid

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan mediawijsheid op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid. 

Educatie

Studenten doen en ontdekken van alles online. Media hebben een grote invloed op hun leven, identiteit en welzijn. Kies je leerdoel(en) en lesactiviteiten op het gebied van mediawijsheid en zorg voor structurele aandacht hiervoor. Neem de onderwijsactiviteiten op in het curriculum en het schoolbeleid. Zorg ook voor mediabewuste medewerkers.

Lessen en activiteiten

  • Welk leerdoel kies je om als eerste aan te werken? Media kunnen invloed hebben op het mentale, lichamelijke én sociale vlak. Denk aan de invloed op de ogen, nachtrust, concentratievermogen, ergonomische houding, privacy en respectvolle omgang met
...

Schoolomgeving

Stimuleer positief en gezond mediagebruik binnen de school. Laat medewerkers het goede voorbeeld geven en betrek studenten als het gaat om mediagebruik op school en bewustwording van gezond mediagebruik. Werk ook samen met ketenpartners. 

Schoolomgeving

  • Hang posters op die studenten en medewerkers herinneren aan afspraken over schermtijd, gebruik van sociale media of de 20-20-2-regel tegen bijziendheid.  
  • Voor een gezonde houding kan het helpen om stoelen te vervangen door
...

Signaleren

Houd in de gaten hoe het gaat met de mediawijsheid van studenten. Breng periodiek het mediagebruik in kaart. Bied passende expertise en trainingen aan medewerkers aan, zodat ze adequaat kunnen reageren en ondersteuning kunnen bieden. Bied hulp en informatie aan studenten en hun ouders en verzorgers. 

Weten

  • Toon interesse in het mediagebruik van studenten. Zo krijg je eerder zicht op problemen, zoals concentratie- of slaapproblemen, gepest via app-groepen en het zien en delen van bijvoorbeeld beelden met extreem geweld. 
  • Laat mediawijsheid regelmatig terugkomen, bijvoorbeeld bij burgerschap of de
...

Beleid

Zorg dat mediawijsheid een vaste plek heeft in het schoolbeleid. Leg handelingsrichtlijnen en protocollen vast. En stel school- en gedragsregels op met studenten en medewerkers. Informeer hen jaarlijks over het mediawijsheidbeleid. 

Beleid

  • Stel beleid op. Welke visie heeft de school op mediawijsheid en hoe past dit in het onderwijs? In een goed beleid staat wat de school doet om mediawijsheid van zowel studenten als medewerkers te bevorderen. 
  • Begin klein, dan heeft het beleid een grotere kans van slagen. 

Richtlijnen

  • Leg handelingsrichtlijnen en protocollen vast. Denk aan een
...

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.

Gezonde School-adviseurs van de GGD komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Vind een Gezonde School-adviseur in jouw regio

En dan...

Heb je mediawijsheid met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Bureau Jeugd & Media.

Op deze pagina:

Deel deze pagina op