Voeding in het voortgezet onderwijs

Voeding Voortgezet Onderwijs

Aandacht besteden aan het maken van gezonde voedingskeuzes loont. Daardoor worden en blijven leerlingen gezond.

Op deze pagina lees je hoe je het thema Voeding op een blijvende manier kunt implementeren. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen. 

Waarom werken aan voeding?

  • Leerlingen leren gezondere keuzes te maken in wat ze eten en drinken. Dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. En leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. 
  • Leerlingen krijgen meer kans om gezonde eetgewoontes en een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen, zoals diabetes, voorkomen worden. Jong geleerd, is oud gedaan. 
  • Ongezond eetgedrag kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. 
  • Het zijn vaak impulsieve keuzes in een verleidelijke omgeving die leiden tot ongezond eetgedrag. Zoals een zak patat tijdens de pauze of koek en snoep tussendoor. 
  • Door verleidingen in de schoolomgeving te verminderen, wordt de gezonde keuze de makkelijke keuze. Leerlingen brengen immers veel tijd door op school. 

Aan de slag met voeding

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan voeding op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid. 

Educatie

Zorg dat voeding structureel aan bod komt in de lessen en activiteiten. Neem het op in het curriculum, bijvoorbeeld bij het vak biologie of verzorging. Laat leerlingen ervaren dat gezond eten vaak ook heel lekker is. 

Lessen en activiteiten

  • Zet een Gezonde School-activiteit in je lesaanbod in. 
  • Gezond leren eten en drinken betekent ook ontdekken: weten waar je eten vandaan komt, wat erin zit, wat de invloed is op milieu en klimaat en hoe je een eenvoudig gerecht
...

Schoolomgeving

Zorg voor aandacht voor gezonde voeding in de schoolomgeving. Richt een Gezonde Schoolkantine in en zorg ervoor dat leerlingen en medewerkers water kunnen tappen. Betrek en informeer leerlingen, medewerkers, ouders en verzorgers. Geef zelf het goede voorbeeld. En werk samen met relevante organisaties in je omgeving.

Gezonde Schoolkantine

  • Richt een Gezonde Schoolkantine in. 
  • Verleid leerlingen tot gezonde en duurzame keuzes. Gezonde keuzes maken wordt makkelijker als je wordt verleid door lekker gezond eten
...

Signaleren

Zorg dat je in de gaten houdt hoe het gaat met voeding en gewicht van de leerlingen. Doe regelmatig onderzoek. Zorg dat signalen opgepakt worden en leg werkwijzen en afspraken vast. Help leerlingen en ouders met vragen over voedingsgewoonten en gewicht. 

Periodiek onderzoek

  • Weet je van alle leerlingen hoe het gaat met hun voeding en gewicht? 
  • Doe regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, onderzoek naar voeding en gewicht. Denk hierbij aan de periodieke onderzoeken die de jeugdgezondheidszorg of GGD op een school uitvoert.

Signaleren

  • Effectief werken aan voeding vraagt om signalering. Wat
...

Beleid

Zorg dat voeding een vaste plek heeft in het schoolbeleid. Stel beleid, richtlijnen en regels op en betrek leerlingen en medewerkers hierbij. Informeer leerlingen, medewerkers, ouders en verzorgers regelmatig. Publiceer je visie, beleid en regels en borg taken en verantwoordelijkheden.

Beleid

  • Stel een voedingsbeleid op. Welke visie heeft de school op gezond eten en drinken? Beschrijf in het beleid in ieder geval wat de school doet om bij te dragen aan gezondheid en goed eetgedrag, zoals:
    • Eisen waar de schoolkantine aan moet voldoen. Neem hiervoor in ieder geval de 
    ...

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.

Met leerlingen of studenten moestuinieren, koken of op excursie om over voeding te leren? Dat kan met de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! van het programma Jong Leren Eten. Jong Leren Eten wil scholen stimuleren om leerlingen en studenten van alles bij te brengen over voeding. Scholen kunnen daarvoor jaarlijks een stimuleringsbijdrage aanvragen van maximaal € 2.000 per locatie.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Bekijk de stimuleringsregeling Lekker naar buiten

Themacertificaat Voeding

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan.

Bekijk alle criteria   Vraag het themacertificaat aan

Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

En dan...

Heb je voeding met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Op deze pagina:

Deel deze pagina op