Roken, alcohol- en drugspreventie in het voortgezet onderwijs

Roken, alcohol- en drugspreventie Voortgezet Onderwijs

Het is belangrijk om roken, het drinken van alcohol en drugsgebruik door leerlingen zo veel mogelijk te ontmoedigen en te voorkomen. Op deze pagina lees je hoe je roken, alcohol- en drugspreventie op een blijvende manier kunt implementeren. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen. 

Waarom werken aan roken, alcohol- en drugspreventie?

  • Het draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen.  
  • Als leerlingen gebruik van tabak, alcohol en drugs vermijden, voorkomen ze schade aan hun puberbrein dat nog volop in ontwikkeling is. Zulke schade kan leiden tot verandering in karakter of gedrag.
  • Leerlingen die niet roken, drinken en geen drugs gebruiken, voelen zich vaak fitter en zitten beter in hun vel. Dit vergroot nog eens de mentale weerbaarheid tegen verleidingen als roken, alcohol en drugs. 
  • Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. Het voorkomen van roken en gebruik van alcohol of drugs draagt bij aan een gezonde leefstijl. 
  • Hoe vroeger jongeren starten met verslavende middelen, hoe vaker ze blijven gebruiken en hoe groter de kans op verslaving.

Aan de slag met roken, alcohol- en drugspreventie

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan roken, alcohol- en drugspreventie op jouw school aan de hand van de vier pijlers: Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. 

Educatie

Weten jouw leerlingen wat roken, alcohol en drugs met je doen? Hoe normaal vinden ze het om te roken of alcohol en drugs te gebruiken? Roken en alcohol- en drugsgebruik voorkomen en ontmoedigen betekent ook: leerlingen leren hoe ze omgaan met groepsdruk en hoe ze zelfcontrole uitoefenen. Zorg dat roken, alcohol- en drugspreventie structureel aan bod komt in de lessen. Neem het op in het curriculum en het schoolbeleid. Informeer ouders en verzorgers over het lesprogramma. En zorg voor deskundigheidsbevordering onder docenten. 

Lessen en activiteiten

  • Maak in het lesprogramma gebruik van erkende
...

Schoolomgeving

Zorg voor aandacht voor roken, alcohol- en drugspreventie in de schoolomgeving. Richt de school zo in dat leerlingen er minder snel gaan roken. Zorg dat leerlingen en medewerkers weten welke regels er gelden. Stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. En betrek ouders en verzorgers.  

Schoolplein

  • Richt de school zo in dat leerlingen er minder snel gaan roken en andere leerlingen er minder mee in aanraking komen. Dit is sinds 1 augustus 2020 wettelijk verplicht. Leerlingen die anderen zien roken, gaan zelf eerder roken. En
...

Signaleren

Zorg dat je in de gaten houdt hoe het gaat met het roken, alcohol- en drugsgebruik van de leerlingen. Doe periodiek onderzoek bij leerlingen. Zorg dat medewerkers adequaat kunnen reageren en ondersteuning kunnen bieden. En leg afspraken vast in een zorgprotocol.  

Periodiek onderzoek

  • Doe periodiek onderzoek bij leerlingen. Zo krijg je inzicht in het gebruik van verslavende middelen. En kom je erachter of er problemen zijn of ontstaan rond roken, alcohol of drugs. Hierbij kun je de onderzoeken van de GGD of JGZ gebruiken.
  • Herhaal dit onderzoek regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar of elke twee jaar. Dan kun je
...

Beleid

Zorg dat roken, alcohol- en drugspreventie een vaste plek heeft in het schoolbeleid. School- en gedragsregels kunnen helpen bij het voorkomen en terugdringen van roken en alcohol- en drugsgebruik. Betrek leerlingen en medewerkers bij het opstellen en uitvoeren van het beleid.

Beleid

  • Zorg dat de school een visie heeft op roken en het gebruik van alcohol en drugs en dat hier blijvend aandacht voor is.
  • Neem de visie op in een beleid. In een goed beleid staat wat de school doet om het gebruik van verslavende middelen te voorkomen en terug te dringen en welke doelen de school hiermee wil
...

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met stimuleringsregelingen kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Daar hoort advies van een Gezonde School-adviseur bij, naast geld die de school kan inzetten voor bijvoorbeeld de Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat.

Gezonde School-adviseurs komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren, ook als jouw school geen gebruikmaakt van ee stimuleringsregeling.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Vind een Gezonde School-adviseur in jouw regio

Themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan roken, alcohol- en drugspreventie? Vraag dan het themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie aan.

Bekijk alle criteria   Vraag het themacertificaat aan

Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

 

En dan...

Heb je roken, alcohol- en drugspreventie met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut.

Op deze pagina:

Deel deze pagina op