- Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. Hoe ze omgaan met relaties, seksualiteit, veilig vrijen, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten – en daarmee voor het schoolklimaat.
- Door structureel aandacht te geven aan seksuele en relationele vorming, raken leerlingen vertrouwd met het thema en durven ze eerder vragen te stellen over seksualiteit.
- Leerlingen ontdekken op een veilige manier wat ze belangrijk vinden in hun contact met anderen en het wordt makkelijker voor ze om te praten over relaties en seksualiteit.
- Leerlingen krijgen betrouwbare informatie en worden voorbereid op seksuele contacten. Ook weten ze beter wat hun eigen wensen en grenzen zijn en leren ze respectvol met elkaar om te gaan. Leerlingen geven ook zelf aan dat ze graag leren over seksuele vorming op school.
- Seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen, seksuele grensoverschrijding en soa’s. Ook is er aandacht voor mensen met een andere seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
- Het leidt tot meer zelfbewuste, seksueel gezonde jongeren, en uiteindelijk ook tot minder schooluitval en een beter toekomstperspectief.
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan je ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.