Hygiëne in het voortgezet onderwijs

Een goede hygiëne voorkomt verspreiding van ziekteverwekkers. En dat helpt om leerlingen en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Op deze pagina lees je hoe je hygiëne op een blijvende manier kunt implementeren.

Waarom werken aan hygiëne?

  • Leerlingen die weten hoe ze zichzelf en hun omgeving schoonhouden, hebben daar hun leven lang profijt van. Zo kunnen ze gezondheidsproblemen voorkomen.
  • Met een goede hygiëne worden leerlingen minder snel ziek. Dat voorkomt verspreiding van infectieziekten en daarmee ziekteverzuim.
  • Ziekteverwekkers verspreiden zich minder snel als de school goed wordt schoongemaakt en geventileerd. Voorkomen dat leerlingen en medewerkers ziek worden, helpt lesuitval tegen te gaan.
  • Leerlingen en medewerkers functioneren beter in een schone, nette omgeving. Zo kunnen leerlingen zich beter concentreren, bijvoorbeeld doordat ze tijdig naar de (schone) wc durven. En doet iedereen beter z’n best om de omgeving schoon te houden.

Aan de slag met hygiëne

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan hygiëne op jouw school aan de hand van de vier pijlers: Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. 

Educatie

Weten jouw leerlingen waarom goede hygiëne belangrijk is? Besteed in de lessen structurele aandacht aan hygiëne en persoonlijke verzorging. Maak medewerkers bewust van het belang van hygiëne, door bijvoorbeeld een bijscholing.

Lessen en activiteiten

  • Besteed in de lessen aandacht aan hygiëne en persoonlijke verzorging. Zo geef je leerlingen inzicht in het belang daarvan. Denk hierbij aan mondgezondheid, lichaamsgeur en intieme zones. Help de leerlingen begrijpen wat een goede en slechte hygiëne is en wat het effect daarvan is op hun gezondheid.
  • Geef lessen over hygiëne, bijvoorbeeld bij biologie of
...

Schoolomgeving

Zorg voor zichtbare aandacht voor hygiëne. Realiseer een schone en gezonde schoolomgeving die hygiënische gewoontes bij leerlingen en medewerkers stimuleert. Bijvoorbeeld door ze te herinneren via posters, de inrichting van sanitaire voorzieningen te verbeteren en door rekening te houden met hygiënenormen tijdens het schoonmaken.

Voorbeelden hygiënemaatregelen: schone handen 

  • Laat leerlingen handen wassen na praktijklessen en als het nodig is voor en tijdens de les. Bijvoorbeeld voor het bereiden van eten.
  • Hang posters over hygiënisch handen
...

Signaleren

Zorg voor heldere afspraken en leg deze vast in een zorgprotocol. Wees alert op ziekteverschijnselen bij leerlingen en bespreek signalen rondom hygiëne met het zorgteam. Betrek leerlingen en medewerkers en vraag welke ruimtes volgens hen schoner kunnen.

Interesse

  • Toon interesse in leerlingen. Zo krijg je eerder zicht op problemen rondom persoonlijke hygiëne.
  • Als er sprake is van verminderde hygiëne bij leerlingen, ga dan (individueel) met ze in gesprek en houd contact om op tijd zorgwekkende situaties te signaleren.
  • Betrek leerlingen en medewerkers en vraag ze regelmatig welke ruimtes schoner
...

Beleid

Zorg dat hygiëne een vaste plek heeft in het schoolbeleid. Leg handelingsrichtlijnen en protocollen vast en betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers bij het opstellen hiervan. Zo werkt iedereen mee aan het beleid en voelen meer mensen zich verantwoordelijk voor het slagen ervan. Overweeg samenwerking met lokale professionals zoals jeugdarts, huisarts of GGD. Borg taken en verantwoordelijkheden rondom hygiëne. 

Beleid

  • Stel beleid op. Neem hier in elk geval in op:  
    • afspraken bij een zieke leerling
    • afspraken bij een zieke medewerker
    • afspraken over persoonlijke hygiëne en algemene
    ...

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met stimuleringsregelingen kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Daar hoort advies van een Gezonde School-adviseur bij, naast geld die de school kan inzetten voor bijvoorbeeld de Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat.

Gezonde School-adviseurs komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren, ook als jouw school geen gebruikmaakt van een stimuleringsregeling.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Vind een Gezonde School-adviseur in jouw regio

En dan...

Heb je hygiëne met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. 

Op deze pagina:

Deel deze pagina op