Bewegen en sport in het primair onderwijs

Bewegen en sport Primair onderwijs

De basisschool is een belangrijke plek voor een positieve sport- en beweegrijke toekomst van ieder kind. Het is daarom belangrijk dat leerlingen met plezier voldoende bewegen en zich motorisch goed ontwikkelen.

Op deze pagina lees je hoe je bewegen en sport op een blijvende manier kunt implementeren. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen. 

Waarom werken aan bewegen en sport?

  • Bij kinderen verkleint voldoende bewegen de kans op depressieve symptomen, heeft het gunstige effecten op de botkwaliteit en verbetert het de insulinegevoeligheid. 
  • Samen sporten en bewegen heeft een sterk verband heeft met mentaal welbevinden. Door in de klas en daarbuiten te bewegen, hebben leerlingen meer plezier.
  • Het draagt bij aan de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden, zoals samenwerken en met winst en verlies omgaan.
  • Bewegen en sporten verbetert de gezondheid, motoriek en welbevinden van leerlingen en draagt bij aan hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. 
  • Leerlingen ontwikkelen plezier in bewegen, doordat zij motorisch vaardig worden en daardoor succeservaringen opdoen.  
  • Wie op jonge leeftijd plezier ervaart in sporten en bewegen, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl op latere leeftijd. 
  • Korte beweegmomenten van 5 tot 10 minuten tijdens de schooldag zorgen ervoor dat leerlingen zich beter kunnen concentreren in de les.
  • Daarnaast ontwikkelen ze een gezondere leefstijl. En leerlingen met een gezonde leefstijl presteren beter op school.

Aan de slag met bewegen en sport

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan bewegen en sport op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid. 

Educatie

Geef onderwijsactiviteiten rond bewegen en sport in elk leerjaar speciale aandacht. Zorg voor voldoende lessen bewegingsonderwijs. Denk aan een extra aanbod aan sport- en beweegmomenten. Betrek ouders en verzorgers bij het stimuleren van bewegen en sport. En biedt bij- of nascholing aan leerkrachten aan. 

Lessen en activiteiten

  • Geef onderwijsactiviteiten rond bewegen en sport in elk leerjaar speciale aandacht. Dat kan bijvoorbeeld zo:  
  • Zorg voor voldoende lessen bewegingsonderwijs op het rooster van alle leerlingen, verzorgd door een vakleerkracht of bevoegde groepsleerkracht.  Heb je vragen
...

Schoolomgeving

Maak van school een beweegvriendelijke omgeving. Als de school en omgeving uitnodigen tot bewegen, zullen leerlingen dat ook eerder gaan doen. Betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers. Werk samen met relevante samenwerkingspartijen in de omgeving. 

Beweegvriendelijke omgeving

...

Signaleren

Weet je van alle leerlingen of zij voldoende bewegen en of ze motorisch vaardig genoeg zijn? Ontstaan er problemen of zorgen rond bewegen, zoals inactiviteit of beweegachterstanden? Of zijn ze er misschien al? Daar kom je achter door onderzoek te doen middels een leerlingvolgsysteem of meetsysteem. Doe regelmatig onderzoek. Leg afspraken vast in een zorgprotocol. En help leerlingen en ouders met vragen over bewegen en sport.

Meetsysteem

  • Neem iedere twee jaar een motorische test af bij de lessen bewegingsonderwijs of werk met een leerlingvolgsysteem. Herhaal dit onderzoek regelmatig.  
  • Op
...

Beleid

Beleid

Stel een beweeg- en sportbeleid op. Hierin staat wat de school doet om beweging en deelname aan sport te stimuleren. Informeer leerlingen, medewerkers, ouders en verzorgers regelmatig. En borg taken en verantwoordelijkheden. 

Beleid

  • Stel een beweeg- en sportbeleid op. In een goed beweeg- en sportbeleid staat wat het belang is van goed leren bewegen, voldoende bewegen en kennismaken met sport ter bevordering van een actieve leefstijl. Leg dus ook uit wat de school doet naast de lessen bewegingsonderwijs. 
  • In het Amendement Heerema/Van Nispen is wettelijk vastgelegd dat alle scholen voor primair onderwijs
...

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.

Gezonde School-adviseurs van de GGD komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Vind een Gezonde School-adviseur in jouw regio

Themacertificaat Bewegen en sport

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan bewegen en sport? Vraag dan het themacertificaat Bewegen en sport aan.

Bekijk alle criteria   Vraag het themacertificaat aan

Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

En dan...

Heb je bewegen en sport met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de KVLO en het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Op deze pagina:

Deel deze pagina op