U bent hier

Nieuwsbrief Gezonde School primair onderwijs - 17 november 2016

Jaargang 5, nr 4, donderdag 17 november

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.


Voeding

14e editie van het Nationaal Schoolontbijt geslaagd!Nationaal School Ontbijt

Het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland was weer een groot succes! Van 7 tot en met 11 november hebben 520.000 basisschoolkinderen op 2.720 scholen samen ontbeten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel kinderen nog steeds hun ontbijt overslaan of niet gezond ontbijten. Terwijl juist voor schoolkinderen een goed ontbijt de beste start is. Het Nationaal Schoolontbijt, ambassadeur van Gezonde School, gaf daarom ook dit jaar weer het gezonde ontbijtvoorbeeld. Lees meer over het Nationaal Schoolontbijt.

Hoeveel suiker zit er in pakjes drinken? Bestel gratis de nieuwe poster!

Er is een groot aanbod aan pakjes drinken. Maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in deze pakjes? De nieuwe poster van het Voedingscentrum laat het u in één oogopslag zien. Hang de poster op het consultatiebureau, kinderdagverblijf, de basisschool of buitenschoolse opvang.  De poster (A2-formaat) is gratis te bestellen. U betaalt alleen de verzendkosten.


Bewegen en sport

Verkiezing sportiefste basisschool van Nederland 2017Foto buitenspelende kinderen

Werk jij op een sportactieve basisschool? Schrijf je school dan in voor de verkiezing van de ‘Sportiefste basisschool van Nederland 2017’. De KVLO gaat, in samenwerking met NOC*NSF, op zoek naar scholen met een veelzijdig programma voor bewegen en sport ter bevordering van een actieve leefstijl. In 2015 won basisschool de Polsstok uit Amsterdam de titel. Wordt jouw school dit jaar de sportiefste school van Nederland? Doe mee en schrijf je in!

Wat kun je doen om je als sportieve school te ontwikkelen?

Met het thema ‘Bewegen en sport’ kan uw school zich inzetten voor het behalen van de wettelijke kerndoelen. Zo zorgt u er bijvoorbeeld voor dat leerlingen voldoende uren bewegingsonderwijs krijgen van een bevoegde (vak)leerkracht. Maar er is meer! U kunt zich als sportieve school verder ontwikkelen. Interesse? Laat u inspireren op Allesoversport door voorbeelden van scholen die bewegen en sport effectief inzetten.


Hygiëne, huid en gebit

Doe ook mee met Hou je mond gezond!Houjemondgezond

Hou je mond gezond! is de erkende en gratis mondgezondheidsinterventie voor basisschoolleerlingen. Met het populaire onderwijsproject (bijna 25.000 poetslessen) wil het Ivoren Kruis een gezonde mond stimuleren en gaatjes en tanderosie terugdringen. Vrijwillige mondzorgverleners verzorgen kosteloze poetslessen op basisscholen, waarbij ze kinderen bewustmaken van hun eigen invloed op (mond)gezondheid. Meld u aan!

Let op: de school kan voor dit thema geen themacertificaat behalen. Toch is het belangrijk te werken aan Hygiëne, huid en gebit.

Foto: Groep 5 van basisschool De Regenboog in Woerden heeft zojuist een frisse poetsles gehad van mondhygiënist Marjan Jongerius (© Ivoren Kruis).


Relaties en seksualiteit

Gratis op proef: digitale lesmethode Kriebels in je buikKriebels

‘Kriebels in je buik’, zo heet de nieuwe digitale lesmethode van Rutgers voor relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs. De hele maand november is het lespakket gratis uit te proberen. Lees meer over Kriebels in je buik.

Professor Burgerschool: eerste so-school met het themacertificaat ‘Relaties en Seksualiteit’

Op de Professor Burgerschool in Amsterdam Nieuw-West wordt sinds drie jaar seksuele vorming gegeven aan leerlingen met een auditieve beperking. “Dat was nodig, omdat we merken dat deze leerlingen kwetsbaar zijn en eerder risico lopen op seksueel misbruik”, aldus Viola Laan, teamleider op de school. “We hebben als eerste school voor speciaal onderwijs in Nederland het themacertificaat ‘Relaties en Seksualiteit’ van de Gezonde School toegekend gekregen!’ vertelt Laan trots. Hoe geven zij seksuele vorming? Lees hier hun verhaal en tips voor in de praktijk!


Vignet Gezonde School

Aantal Gezonde Scholen

Veel scholen werken structureel en planmatig aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen op hun basisschool. Zij werken volgens de Gezonde School-aanpak aan de vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Een aantal scholen heeft deze aanpak binnen hun thema zo goed op orde dat ze het vignet Gezonde School hebben behaald en zich Gezonde School mogen noemen. Op dit moment zijn er in totaal 924 Gezonde Scholen (peildatum 1 november 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 1186 themacertificaten behaald.

Onderwijssector Themacertificaten Scholen
Primair onderwijs 895 695
Voortgezet onderwijs 193 154
Middelbaar beroepsonderwijs 98 75
Totaal 1186 924

Werkt uw school ook aan de gezondheid van leerlingen en wilt u hier nog meer effect op behalen? Kijk op gezondeschool.nl.

850ste vignet Gezonde School behaald!Vignet Gezonde School

Met trots laten wij u weten dat Kindcentrum Mozaïek in Helmond het 850ste vignet Gezonde School ontvangt. Sinds de start van het programma Gezonde School hebben meer dan 850 scholen een vignet Gezonde School ontvangen. Daarmee behaalt het programma Gezonde School nog dit jaar haar doelstelling die werd meegegeven door het ministerie van VWS en OCW. Inmiddels staat de teller al op 924 Gezonde Scholen! Dit geeft ons goede hoop dat we ook het 1.000ste vignet snel mogen uitreiken.

De aanvraagprocedure in beeld

Bent u al begonnen met de aanvraag van het vignet Gezonde School? Of heeft u nog vragen? Dan kan onze instructiefilm, waarin de stappen in beeld worden gebracht, u verder op weg helpen. In de instructiefilm wordt verwezen naar de website waar u alles kunt vinden over het programma Gezonde School.
 


Gezonde Schoolpleinen

Ruim 70 Gezonde Schoolpleinen!

In de afgelopen periode zijn er ruim 70 Gezonde Schoolpleinen in Nederland aangelegd met steun uit het gelijknamige project. Scholen kregen ondersteuning bij de realisatie, beheer en onderhoud, het lesplan en het vignet Gezonde School. Bovendien hebben veel scholen aanvullende financiering gevonden, bijvoorbeeld door sponsoring of subsidies. Gezonde Schoolpleinen hebben meerwaarde voor medewerkers, ouders, de buurt/gemeente en natuurlijk voor de leerlingen van zowel po-, vo- en mbo-scholen. In deze infographic staan alle argumenten voor een Gezond Schoolplein op een rij.

Bijeenkomst Gezond SchoolpleinGezond schoolplein

Graag nodigen we u van harte uit voor de regiobijeenkomst over Gezonde Schoolpleinen in Utrecht op woensdag 30 november. Deze bijeenkomst vindt plaats op brede school De Weide Wereld in Vleuten en is bedoeld voor iedereen die in de provincie Utrecht bezig is met, of geïnteresseerd is in het groener en gezonder maken van de schoolomgeving. Bekijk de uitnodiging.
 


Algemeen nieuws

Aankondiging gebruikersonderzoek Gezondeschool.nl

Gezondeschool.nl wordt door vele onderwijsprofessionals geraadpleegd. Voldoet de website aan uw wensen? Welke punten kunnen worden verbeterd? Binnenkort voeren we een gebruikersonderzoek uit. Graag benaderen we u binnen 2 weken met een vragenlijst. Wij stellen uw hulp zeer op prijs!

Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2017

Wilt u meer informatie over Gezonde School? Kom dan naar de stand van Gezonde School op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) van 24 tot en met 28 januari 2017 in deNationale Onderwijstentoonstelling 2017 voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijsJaarbeurs in Utrecht. Schrijf u ook in voor de inspiratievolle workshop ‘Werken aan een Gezonde School’, die op woensdag 25 en zaterdag 28 januari van 13.30-14.15 uur wordt gegeven. Tijdens deze workshop vertelt SBO Koningin Julianaschool uit Culemborg over hun Gezonde School.

Naast de Gezonde School-stand, zijn er nog veel meer interessante stands aanwezig. Het team van Kenmerk Educatief is er ook en staat in hal 10 bij stand C032. U kunt ook alle lesmaterialen bekijken van bijvoorbeeld Lekker Fit!, Supershopper en vele andere materialen op het gebied van gezondheidsonderwijs.

In de media: PrimaOnderwijs.nl

In PrimaOnderwijs.nl, het vakblad voor professionals in primair- en voortgezet onderwijs, komen dit jaar verschillende thema’s van Gezonde School aan bod. In deze editie staat de aanpak centraal. Ontvangt u PrimaOnderwijs.nl nog niet? Via deze link kunt u de laatste uitgave van PrimaOnderwijs.nl online lezen. Het artikel over de Gezonde School-aanpak vindt u op pagina 57.

Doe mee! Onderzoek naar gezondheid en welzijn in groep 3 en 4

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld. Toch geldt dit uiteraard niet áltijd en voor álle kinderen. In sommige situaties komen gezondheid en welzijn van kinderen onder druk te staan. TNO onderzoekt gezondheid en welzijn van kinderen in groep 3 en 4. In welke situaties hebben zij het misschien tijdelijk wat lastiger? Onderzoek kan helpen om waar nodig passende ondersteuning te organiseren. Lees meer over het onderzoek en meld uw school aan voor deelname.

Aan de slag met Een Gezonde start!Kinderopvang

Jonge kinderen verdienen gezonde eerste levensjaren. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. Kinderopvangorganisaties kunnen nu kosteloos een pedagogisch (staf)medewerker laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. In februari 2017 start de maandelijkse train-de-trainerscursus ‘Een Gezonde Start’. Een unieke scholing over gezond opvoeden in de kinderopvang. Tijdens deze training leren deelnemers werken met de aanpak Gezonde Kinderopvang. Interesse of aanmelden?

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer