Nieuwsbrief Gezonde School middelbaar beroepsonderwijs - 17 november 2016

Jaargang 5, nr 4, donderdag 17 november

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.

Roken, alcohol, drugs en gehoorschade

Staatssecretaris Martin van Rijn start de Smokefree ChallengeJongeren op schoolplein

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is in november met de Smokefree Challenge gestart. Deze Challenge is onderdeel van het plan om roken onder jongeren in het vmbo en mbo te ontmoedigen. Leerlingen maken een klassikale niet-roken-afspraak, waarmee de sociale druk om niet te beginnen met roken wordt vergroot. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Het doel van de Challenge is het voorkomen dat jongeren in de eerste klassen van het vmbo beginnen met roken. Van Rijn zet extra in op de doelgroep vmbo/mbo omdat deze significant meer rookt dan hun leeftijdgenoten. De kans dat een (v)mbo-leerling rookt, is bijvoorbeeld bijna tien keer zo groot als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Gezonde Schoolpleinen

Ruim 70 Gezonde Schoolpleinen!Gezondschoolplein

In de afgelopen periode zijn ruim 70 Gezonde Schoolpleinen in Nederland aangelegd met steun uit het gelijknamige project. Scholen kregen ondersteuning bij de realisatie, beheer en onderhoud, het lesplan en het vignet Gezonde School. Bovendien hebben veel scholen aanvullende financiering gevonden, bijvoorbeeld door sponsoring of subsidies. Gezonde Schoolpleinen hebben meerwaarde voor medewerkers, ouders, de buurt en gemeente en natuurlijk voor de leerlingen van zowel po-, vo- en mbo-scholen. In deze infographic staan alle argumenten voor een Gezond Schoolplein op een rij.

Vignet Gezonde School

Aantal Gezonde Scholen

Veel scholen werken structureel en planmatig aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen op hun basisschool. Zij werken volgens de Gezonde School-aanpak aan de vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Een aantal scholen hebben deze aanpak binnen hun thema zo goed op orde dat ze hiervoor een vignet Gezonde School hebben behaald en zich Gezonde School mogen noemen. Op dit moment zijn er in totaal 924 Gezonde Scholen (peildatum 1 november 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 1186 themacertificaten behaald.

Werkt uw school ook aan de gezondheid van leerlingen en wilt u hier nog meer effect op behalen? Kijk op gezondeschool.nl.

850ste vignet Gezonde School behaald!Vignet

Met trots laten wij u weten dat Kindcentrum Mozaïek in Helmond het 850ste vignet Gezonde School heeft ontvangen. Sinds de start van het programma Gezonde School hebben meer dan 850 scholen een vignet Gezonde School behaalt. Daarmee haalt het programma Gezonde School nog dit jaar haar doelstelling die werd meegegeven door het ministerie van VWS en OCW. Inmiddels staat de teller al op 924 Gezonde Scholen! Dit geeft ons goede hoop dat we ook het 1.000ste vignet snel mogen uitreiken.

De aanvraagprocedure in beeld

Bent u al begonnen met de aanvraag van het vignet Gezonde School? Of heeft u nog vragen? Dan kan onze instructiefilm u verder op weg helpen. Hierin worden de stappen van Gezonde School helder in beeld gebracht. Voor overige vragen verwijzen wij u naar de website waar u alles kunt vinden over het programma Gezonde School.

Algemeen nieuws

Aankondiging gebruikersonderzoek Gezondeschool.nl

Gezondeschool.nl wordt door vele onderwijsprofessionals geraadpleegd. Voldoet de website aan uw wensen? Welke punten kunnen worden verbeterd? Binnenkort voeren we een gebruikersonderzoek uit. Graag benaderen we u binnen 2 weken met een vragenlijst. Wij stellen uw hulp zeer op prijs!

Mbo-scholen hebben meer aandacht voor gezonde leefstijl

Steeds meer mbo-scholen hebben aandacht voor een gezonde leefstijl. Dit is te zien in de visie, het beleid en in het lesaanbod van deze scholen. Daarnaast verschuift de aandacht voor de verschillende gezondheidsthema’s: Bewegen en sport krijgt in lesverband minder aandacht, terwijl de aandacht voor de overige gezondheidsthema’s juist toeneemt. Lees meer.

Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2017Nationale Onderwijstentoonstelling 2017 voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

Wilt u meer informatie over Gezonde School? Kom dan naar de stand van Gezonde School op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) van 24 tot en met 28 januari 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht. Schrijf u ook in voor de inspiratievolle workshop ‘Werken aan een Gezonde School’! Tijdens deze workshop op woensdag 25 en zaterdag 28 januari van 13.30 – 14.15 uur vertelt SBO Koningin Julianaschool uit Culemborg over hun Gezonde School.

Lees ook de nieuwsbrief Gezonde School voorgezet onderwijs.

Ook gevonden