groepsfoto van leerlingen Stanislas tijdens uitreiking

Het Stanislas Beweeg- vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo))/mavo uit Rijswijk is verkozen tot Sportiefste School van Nederland in het voortgezet onderwijs. De verkiezing richtte zich dit jaar speciaal op vmbo-scholen. De uitreiking vond op woensdag 19 april 2023 in Den Haag plaats.

Stanislas bedacht een concept dat aanslaat

In het voortgezet onderwijs sporten leerlingen steeds minder. Vooral in het vmbo sporten en bewegen leerlingen vaak minder, vergeleken met andere leerlingen in het voortgezet onderwijs. Deze ontwikkeling weet de winnaar uit Rijswijk uitstekend tegen te gaan, oordeelt de jury.

Volgens de jury heeft het Stanislas Beweeg-vmbo/mavo een uniek beweegconcept met dagelijks sport en bewegen voor de leerlingen goed uitgewerkt. De school maakt optimaal gebruik van het gebouw om alle leerlingen in beweging te krijgen. De docenten lichamelijke opvoeding vervullen een grote voorbeeldfunctie binnen de school. Leerlingen en collega's zijn ware ambassadeurs voor de school. Bewegen is niet alleen het doel, maar wordt ook ingezet om te werken aan executieve functies. “Stanislas heeft een concept dat staat, met een vanzelfsprekendheid die wordt gevoeld door alle lagen van de school”, aldus jurylid Eric Swinkels van de KVLO Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) URL: https://www.kvlo.nl/ (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) URL: https://www.kvlo.nl/).

Een geweldige bekroning op al het harde werken

Nelline van Duijn, directeur van het Stanislas beweeg-vmbo/mavo, vindt het geweldig: “Ik ben supertrots, vooral op de leerlingen en ons team. Zowel vandaag als de afgelopen jaren. We zijn echt een team: iedereen heeft het onwijs naar zijn zin en dat komt echt door het sporten. Het heeft zo veel meerwaarde! De leerlingen leren door te zetten, ze leren samenwerken en ze leren vooral ook heel veel lol te maken. Deze titel is een geweldige bekroning op het werk dat we acht jaar geleden begonnen zijn. En hier hopen we op verder te bouwen.”

Aan de slag met bewegen en sporten op school

Gezonde School biedt onderwijsprofessionals handvatten voor bewegen en sporten op school. Meer weten? Ga naar Effectief werken aan bewegen en sport in het voortgezet onderwijs

Over de verkiezing Sportiefste School van Nederland

Ieder jaar organiseert de KVLO Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) URL: https://www.kvlo.nl/ (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) URL: https://www.kvlo.nl/) samen met NOC*NSF Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) en Kenniscentrum Sport en Bewegen de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’. Doel van deze verkiezing is het waarderen van sport-actieve scholen en secties die een buitengewoon goed of innovatief aanbod bewegen en sport hebben voor hun school. Bovendien geeft de organisatie deze scholen graag een podium om andere scholen te inspireren. Alle scholen die meedoen aan de verkiezing zijn Gezonde Scholen.