Van 3 tot en met 8 juni was het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat kun jij doen voor de mentale gezondheid van leerlingen of studenten, medewerkers en jezelf? Gezonde School zet een paar tips voor je op een rij.

Hoe vergroot je het welbevinden van leerlingen?

primair onderwijs, voortgezet onderwijs

Marloes Kleinjan, hoogleraar Youth Mental Health Promotion aan de Universiteit Utrecht en programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut, gaat in op verontrustende cijfers over toegenomen mentale klachten bij jongeren en de rol van stress, angst en somberheid. Lees het interview met Marloes.

 

Online weerbaarheid

voortgezet onderwijs

Online gebeurt er veel dat invloed heeft op het welbevinden van leerlingen. Denk aan manipulatie door reclame, influencers of oplichters. Expert Freek Zwanenberg legt uit wat er nodig is om leerlingen online weerbaar te maken, zoals kritisch denken en sociale weerbaarheid. Lees het interview over online weerbaarheid.

 

Een veilige en inclusieve leeromgeving

primair onderwijs

“Zonder een veilige, inclusieve sfeer en blije kinderen geen goede schoolresultaten,” weet schooldirecteur Laura Penseel. Obs Graaf Floris werkt daarom met succes aan een veilig en inclusieve leeromgeving. Zo kan de school goed werken aan het welbevinden van leerlingen. Lees het interview met Laura.


Inspiratiekaarten

primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs)

Hoe kunnen scholen werken aan het welbevinden van leerlingen of studenten? Laat je inspireren door voorbeelden uit beleid en praktijk. Bekijk daarvoor de nieuwe inspiratiekaarten voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Of download de inspiratiekaart voor het mbo.

 

Hey, het is oké

voortgezet onderwijs, mbo

Deze week start ook de landelijke campagne 'Hey, het is oké'. Jongeren worden met de campagne aangemoedigd om te praten over beginnende mentale klachten. Lees meer over 'Hey, het is oké'.

 

Welbevinden bij Gezonde School

primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo

Gezonde School is er om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Het welbevinden van leerlingen en studenten is daar een onderdeel van. In samenwerking met het Trimbos-instituut en Pharos biedt Gezonde School informatie en tips om succesvol te werken aan welbevinden in het:

 

Over de Week van de Mentale Gezondheid

De Week van de Mentale Gezondheid maakt deel uit van de aanpak Mentale gezondheid: van ons allemaal. Hiermee wil de overheid – samen met de doelgroep en maatschappelijke partners – mentale gezondheid bespreekbaar en zichtbaar maken. Ook wil ze handvatten bieden om de mentale gezondheid van onszelf en anderen te verbeteren, klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. Doel is dat jongeren beter in hun vel zitten, werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en mensen in een kwetsbare positie extra ondersteuning krijgen waar nodig.