Medewerks van Valuascollege houden grote cheque vast met daarop de naam van de school, 1.000 euro en de tekst winnaar inspiratieprijs Gezonde School 2019

Het Valuascollege uit Venlo heeft de Inspiratieprijs Gezonde School 2019 gewonnen. De prijs is voor de school die het meest inspirerende idee heeft om te werken aan een gezonde leefstijl op school. De Gouden Tip van het Valuascollege is gericht op extra aandacht voor mentaal welbevinden van de leerlingen via positieve psychologie, mindfulness en yoga. 

De school is enorm blij met de Inspiratieprijs. “Het is fantastisch, ik heb in de gang staan springen”, zegt Anita Vossen, docent Zorg & Welzijn. Samen met haar collega Lieke Sitaniapessy is Anita initiatiefnemer van de extra aandacht voor mentaal welbevinden: “We merken dat leerlingen andere dingen nodig hebben dan alleen ondersteuning bij het leren”, zegt Lieke. “Daarom besteden we tijdens de lessen Zorg & Welzijn twee uur per week aandacht aan mindfulness en positieve psychologie. Daarvoor is een aparte ruimte op de school voor beschikbaar gesteld. De effecten zijn positief. Anita: “We merken dat leerlingen meer rust in hun hoofd hebben. Tussen de lessen door vinden ze het fijn om een rustmoment te hebben. Sommige leerlingen komen hier zelfs ook na schooltijd.” De school gaat het geldbedrag dat hoort bij de Inspiratieprijs gebruiken om meer aandacht te geven aan persoonsvorming. 

Prestatiedruk

De Gouden Tip uit Venlo werd gekozen uit 25 inzendingen van Gouden Tips. Iedereen kon stemmen op het meest inspirerende idee en ruim 2000 mensen maakten van die mogelijkheid gebruik. De top-5 van tips is vervolgens voorgelegd een leerlingenjury die top-3 heeft samengesteld. De top-3 is tenslotte beoordeeld door een vakjury. Zowel de vakjury als de leerlingenjury vinden dit de meest inspirerende en innovatieve Gouden Tip voor andere scholen. Olivier (13), lid van de leerlingenjury herkent dat veel jongeren last hebben van stress en prestatiedruk. Hij denkt ook dat mindfulness op school hem zou helpen en daarmee ook anderen.

Origineel en gedurfd

De vakjury zegt in haar juryrapport: ‘Stress bij jongeren komt steeds vaker voor en dit is een hele mooie en inspirerende manier om hier aandacht aan te besteden. Zeker bij pubers. Het laat zien dat elke puber hier baat bij kan hebben, en haalt yoga en mindfulness ook uit het wat softe imago. Daarnaast sluit dit initiatief goed aan bij de nieuwe stroming van positieve gezondheid. Het is origineel en gedurfd om hier in de lessen mee aan de slag te gaan. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mindfulness bij lijkt te dragen aan een positieve emotionele ontwikkeling, meer rust en meer concentratie. Ook is het een basis voor respect en welbevinden in de klas.’

Naast de titel “winnaar Inspiratieprijs Gezonde School 2019” krijgt de school een bedrag van €1.000  om de Gouden Tip verder te ontwikkelen. 
Op de tweede plaats is geëindigd het Udens College sector VMBO uit Uden met een project gericht op het slim inzetten van smartphones. En op de derde plaats is geëindigd basisschool Triangel uit Linne met de tip ‘Gezond eten leer je onderweg van zaadje naar bord!’.

De prijs is uitgereikt tijdens de Dag van de Gezonde School op 31 oktober 2019.