Het evaluatieonderzoek toont aan dat scholen de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! van Jong Leren Eten vooral aanvragen om aandacht te kunnen besteden aan voeding en natuur. Dankzij deze regeling konden ze materialen aanschaffen of (gast)lessen organiseren. De bijdrage bood leerlingen en studenten ook meer mogelijkheden om ervaringsgericht te leren, zoals door excursies waar ze ervaren hoe hun voedsel groeit en smaakt. Niet iedereen krijgt dit vanuit huis mee. Vooral voor leerlingen uit achterstandsregio's of met een kwetsbare gezondheid is het belangrijk dat ze deze kennis op school krijgen. De meeste scholen werkten samen met lokale organisaties zoals stadsboerderijen, plaatselijke boeren, diëtisten, moestuincoaches, restaurants of lokale winkels om deze activiteiten te realiseren.
Er waren zoveel aanvragen dat het beschikbare budget niet genoeg was om iedereen een vergoeding toe te kennen. Voor het schooljaar 2022-2023 hebben 514 scholen van de stimuleringsbijdrage van maximaal 2.000 euro gebruikt gemaakt. Hiermee zijn 72.138 leerlingen en studenten bereikt. Alle rondes samen heeft de stimuleringsregeling naar schatting minimaal 266.000 leerlingen en studenten bereikt.
Structurele aandacht voor gezonde voeding met Gezonde School
Het programmabureau Jong Leren Eten heeft het programma Gezonde School de opdracht gegeven de stimuleringsregeling Lekker naar Buiten! op te zetten en uit te voeren. Het onderzoek laat zien dat het meedoen met deze regeling een goede opstap is naar een structurele aanpak met meer kans op blijvend effect: de Gezonde School-aanpak. Van de scholen die nog niet werkten met de Gezonde School-aanpak, heeft het merendeel ook interesse hierin (63 procent). Gemiddeld wil 93 procent van de deelnemende scholen na afloop van de stimuleringsregeling verder met het thema (gezonde en duurzame) Voeding met de Gezonde School-aanpak.