Het Helicon vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)) Nijmegen heeft vanochtend vol trots de 500ste Schoolkantine Schaal van dit jaar ontvangen van het Voedingscentrum. De kantine heeft daarmee voor de derde keer op rij een gouden status behaald en met dat nieuws werden ze vanochtend verrast.  

Het Helicon is een kleinschalige ‘groene school’, leerlingen worden opgeleid tot onder andere hovenier en dierenverzorger. De kantine wordt door de leerlingen zelf bemand. Dagelijks maken ze verse volkorenbroodjes en fruitsalades met groente en fruit uit de schoolmoestuin. Er kan gratis water getapt worden uit een speciale watercooler én er worden voedingslessen gegeven. Het kantine-aanbod bestaat voorminimaal 80% uit gezondere keuzes en voldoet daarmee volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum aan niveau ‘goud’. Directrice Dionne Tiggelovend-Geurts: “Gezond eten is binnen onze school vanzelfsprekend, het is overal; in de kantine, in de praktijklessen en in de schooltuin.”

Nieuw record 
Het Voedingscentrum is trots de Nijmeegse school te kunnen belonen met de 500steSchoolkantine Schaal. Projectleider Heleen Schuit: “Het is bijzonder wat deze school laat zien, het is letterlijk een schoolvoorbeeld. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere scholen ook ontzettend gepassioneerd aan de slag met het realiseren van een gezondere kantine.” In 2018 reikte de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum 475 schalen uit.Schuit: “Het is geweldig dat we dit jaar met 500 schalen een nieuw record vestigen. De jeugd is de toekomst en met al het ongezonde aanbod op straat, is het geweldig dat de schoolkantine de gezonde keuze mogelijk maakt.”  

Op naar de 950 Schoolkantine Schalen 
Met het nieuwe record heeft bijna 30 procent van het totaalaantal scholen in Nederland met een kantine een Schoolkantine Schaal te pakken. In het Nationaal Preventieakkoord van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) staat de ambitie dat in 2020 de helft van alle schoollocaties, zo’n 950 in totaal, een gezonde kantine heeft. Schuit: “De Schoolkantine Brigade begeleidt scholen stap voor stapmet het gezonder maken van hun kantineaanbod. We hebben al veel scholen geholpen en we horen het graag als scholen ook een bezoek en persoonlijk advies willen ontvangen. Samen maken we de schoolomgeving gezonder.” 
  
Gelderland bij best scorende provincies 
Gelderland staat in de top 3 van provincies met de meeste gezonde schoolkantines. In 2019 behaalden maar liefst 89 van de 226 scholen een Schoolkantine Schaal, waarvan 68 maal goud en 21 maal zilver. Alleen Noord-Holland en Zuid-Holland ‘bezitten’ meer Schalen. In Noord-Holland zijn er 90 locaties met een Schaal, waarvan 85 keer goud en 5 keer zilver. In Zuid-Holland hebben 96 schoollocaties een Schoolkantine Schaal, waarvan 83 maal goud en 13 maal zilver. Heleen Schuit: “We zien dat het enthousiasme van scholen om te werken aan een gezondere schoolkantine, vaak overslaat naar andere scholen in de omgeving.”  
 
Wat zijn zilveren en gouden kantines? 
Zilveren en gouden kantines geven gezondere producten een hoofdrol, zonder ongezonde keuzes helemaal te verbannen. Scholen kunnen ook gaan voor een ideale kantine, waarin alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen zijn. Wanneer scholen voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum, krijgen ze een zilveren, gouden of ideale Schoolkantine Schaal uitgereikt.  
 
Vignet Gezonde School 
Een Gezonde Schoolkantine is onderdeel van de Gezonde School-aanpak. Het Helicon heeft sinds 2018 een vignet Gezonde School (themacertificaat Voeding). Naast de gezondere kantine is aandacht voor voeding ook opgenomen in de lessen en in het schoolbeleid. 

Op de foto v.l.n.r.: Linda Hoebink (Schoolkantine Brigadier), Dionne Tiggelovend-Geurts (Directrice Helicon vmbo Nijmegen), Arjo Heij (Teamleider Helicon), twee leerlingen die helpen in de kantine.