Een broodje kroket onderweg of een reep chocolade tussendoor: het zijn vaak impulsieve keuzes in een verleidelijke omgeving die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere studieresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus als studenten gezond worden en blijven door gezonde voedingskeuzes te maken. Hoe je dit aanmoedigt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is jouw school goed bezig, dan kun je dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat levert werken aan voeding studenten op?

Gezondere leefstijl

Studenten leren gezondere keuzes te maken in wat ze eten en drinken. Dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. En studenten met een gezondere leefstijl presteren beter op school.

Minder verleidingen

Door verleidingen in de schoolomgeving te verminderen, wordt de gezonde keuze de makkelijke keuze. Studenten brengen immers veel tijd door op school.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Studenten krijgen meer kans om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Voeding. Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om studenten te helpen?

De ene student eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Routines en voorkeuren verschillen per student. Maar studenten brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op hun opleiding – op school of bij hun leerbedrijf. Daarom is het nuttig dat ze ook tijdens de opleiding gezond (leren) eten en drinken. Zo kun je helpen:

  • Neem een visie over gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Maak het studenten makkelijker om gezonde keuzes te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een gezond aanbod in de schoolkantine en bereid gezonde gerechten tijdens de koksopleiding.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen of kan een online vragenlijst worden ingezet.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten

Wil je aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

In de praktijk: aan de slag met voeding

Het Vista College in Maastricht wil vaker gratis fruit aanbieden op scholen. Tijdens de introductieweek bleek dit al een groot succes: driekwart van de appels is opgegaan. Daarnaast is het de bedoeling dat gezondere opties goedkoper worden, zodat studenten eerder voor een gezond broodje dan een broodje kroket kiezen. Lees verder.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: lees vooraf meer informatie over het themacertificaat, zoals criteria, handige documenten en de vragenlijst op Mijngezondeschool.nl.

Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag de school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Vraag het themacertificaat aan

Ook handig

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.