Een goede hygiëne voorkomt verspreiding van ziekteverwekkers. En dat helpt om studenten en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat studenten zichzelf hygiënisch verzorgen. En dat ze les krijgen in een schone, nette omgeving. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat levert werken aan hygiëne studenten op?

Gezondheidsproblemen voorkomen

Als studenten weten hoe ze zichzelf en hun omgeving schoon houden, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Zo kunnen ze gezondheidsproblemen voorkomen – bij zichzelf en bij anderen. Want voor veel beroepen is aandacht voor hygiëne belangrijk.

Minder ziektes

Met een goede hygiëne worden studenten minder snel ziek. Dat voorkomt verspreiding van infectieziekten en daarmee ziekteverzuim.

Minder lesuitval

Ziekteverwekkers verspreiden zich minder snel als de school goed wordt schoongemaakt en geventileerd. Voorkomen dat studenten en medewerkers ziek worden, helpt lesuitval tegen te gaan.

Beter functioneren

Studenten en medewerkers functioneren beter in schone, nette omgeving. Zien dat de school netjes en schoon is draagt daaraan bij.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Hygiëne. Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om studenten te helpen?

Door studenten te leren hoe een goede hygiëne bijdraagt aan gezondheid, worden zij zich hier bewust van. Bijvoorbeeld in hun persoonlijke hygiëne en tijdens hun werk, zoals bij de verzorging van cliënten, patiënten, dieren of kinderen. Of bij het bereiden of serveren van gerechten.  Zo kun je helpen van goede hygiëne een gewoonte te maken:

  • Geef lessen over hygiëne.
  • Organiseer activiteiten, zoals een projectweek rond hygiëne. Of licht een hygiëneonderwerp uit, zoals mondgezondheid of handen wassen.
  • Zorg voor een hygiënische schoolomgeving.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond (persoonlijke) hygiëne.
  • Werk waar nodig samen met de kennispartners van de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst).
  • Neem een visie over hygiëne op in het schoolbeleid.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Ook handig