Hoe makkelijk is het voor studenten om een gezonde lunch te kiezen in de schoolkantine? Is er gratis kraanwater beschikbaar op jouw school? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pak je dat aan?

Richt een Gezonde Schoolkantine in

Valt jouw oog eerder op een kleurrijke salade of een broodje bal? Gratis water of frisdrank? Gezonde keuzes maken wordt makkelijker als je wordt verleid door lekker gezond eten en drinken. En dat is precies waarvoor een Gezonde Schoolkantine is bedoeld. Wil je ook studenten verleiden tot gezondere keuzes? Zorg dan dat het aanbod in de kantine voornamelijk uit gezonde happen bestaat die opvallend en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Zo geef je studenten een duwtje in de goede richting.

Wil je weten hoe gezond de kantine op jouw school is? En wat er beter kan? Doe dan de Kantinescan. Heb je hulp nodig bij het inrichten van een gezonde kantine? Neem dan (gratis) contact op met de Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum.

Maak water drinken aantrekkelijk

Kraanwater is een goede en voordelige manier om je lichaam van vocht te voorzien. Het bevat geen calorieën, tast je tanden niet aan en belast het milieu nauwelijks. Bovendien zorgt het drinken van water voor minder afval van pakjes en flesjes. Het stimuleren van water drinken is iets wat redelijk makkelijk te regelen is: zorg dat er altijd een hygiënische plek is waar studenten en medewerkers water kunnen tappen. Denk aan:

  • een waterkoeler of watertappunt op een centrale plek;
  • kannen met gratis water in de klas of op de balie van de kantine, en een eigen bidon voor elke student. Tip: breng water op smaak met bijvoorbeeld verse munt, een schijfje citroen of andere ingrediënten.

Tip: tap kraanwater uit een watertappunt

Met watertappunten op school stimuleer je het drinken van kraanwater als gezonde dorstlesser. 

Betrek studenten, ouders, verzorgers en medewerkers

Gezonde voeding krijgt meer aandacht als iedereen zich erbij betrokken voelt. Zorg daarom dat studenten en medewerkers ook een rol kunnen spelen bij activiteiten. Laat studenten bijvoorbeeld meedenken over het aanbod en aankleding van de schoolkantine en het stimuleren van water drinken. Ouders en verzorgers kunnen van pas komen bij het verzorgen van een gastles. En stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. Denk aan gezonde lunches en gezonde snacks in de lerarenkamer.

Werk samen

Heb je hulp, ondersteuning of expertise nodig? Zoek dan de samenwerking op met andere organisaties, zoals gemeente, GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst), JOGG, Jong Leren Eten of winkels in de buurt.

Studenten in de kantine

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.