Gezond eten en drinken betekent ook: weten waar je eten vandaan komt, wat erin zit, wat de belasting is voor milieu en klimaat en hoe je het bereidt. Ook kun je studenten laten ervaren dat gezond eten vaak ook heel lekker is, door ze recepten te laten bereiden. Effectief werken aan voeding vraagt aandacht voor educatie. Hoe pak je dat aan?

Zet Gezonde School-activiteiten in

Maak in het lesprogramma gebruik van erkende Gezonde School-activiteiten. Kies bijvoorbeeld een van deze activiteiten:

De Gezonde Schoolkantine

Dit programma biedt praktische informatie en hulpmiddelen om de schoolkantine gezonder te maken. Met voorbeelden om studenten hierbij te betrekken.

Lees meer over De Gezonde Schoolkantine

Weet Wat Je Eet

Weet Wat Je Eet is een gratis online lespakket over gezond, veilig en duurzaam eten.

Lees meer over Weet Wat Je Eet

Lessen burgerschap mbo over voeding

Ga aan de slag met eten en eetgedrag: wat krijg ik eigenlijk allemaal binnen? En is dat gezond? Hoe zit het met duurzaamheid? Hoe blijf ik verleidingen de baas?

Lees meer over Lessen burgerschap mbo over voeding

Alle Gezonde School-activiteiten

Zoek je een andere activiteit of wil je weten wat voor activiteiten er nog meer zijn?

Bekijk alle Gezonde School-activiteiten

Geef structureel aandacht aan voeding

Net zoals bij andere leerstof, werken onderwijsactiviteiten over voeding pas echt goed als ze in meerdere leerjaren aan bod komen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Neem lessen over voeding op in het curriculum, bijvoorbeeld bij het vak vitaal burgerschap. Leid je studenten op tot een beroep in de horeca of levensmiddelenbranche? Denk dan ook aan het bereiden van gezonde gerechten en ontwikkelen van gezonde producten tijdens de opleiding.
  • Neem onderwijsactiviteiten over voeding op in het schoolbeleid en geef er uitleg bij. Wie is ervoor verantwoordelijk en in welke leerjaren vinden ze plaats?
Studenten in de kantine

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.