Weten jouw studenten waarom een goede hygiëne belangrijk is voor hun leven en werk? Zijn medewerkers ook hier ook van op de hoogte? Effectief werken aan hygiëne vraagt om educatie. Hoe pak je dat aan?

Zet onderwijsactiviteiten in

Besteed in de lessen aandacht aan hygiëne en persoonlijke verzorging. Zo geef je studenten inzicht in het belang daarvan. Waarom is het nodig om jezelf goed te verzorgen? Hoe en wanneer doe je dat? Denk hierbij bijvoorbeeld aan mondgezondheid, lichaamsgeur en intieme zones. En gevolgen van een slechte hygiëne voor hun werk. Zo kunnen toekomstige koks en schoonheidsspecialisten ziekteverspreiding en infecties voorkomen door hygiënisch te werken. Er zijn nog geen erkende Gezonde School-activiteiten voor hygiëne, maar we hebben wel wat tips:

  • Het filmpje over handen wassen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
  • Sense.info biedt leerlingen informatie over seks en hun lichaam. Zo is er informatie  over persoonlijke hygiëne voor meisjes en jongens.

Geef structureel aandacht aan hygiëne

Net zoals bij andere kennis en vaardigheden, werken onderwijsactiviteiten over hygiëne pas echt goed als ze structureel aan bod komen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

Tip: gebruik het leerplankader gezonde leefstijl

Het leerplankader gezonde leefstijl van SLO beschrijft voor diverse gezondheidsthema's wat leerlingen moeten weten, kunnen en doen. Gebruik de leerlijn Persoonlijke Verzorging om het eigen leerplan te structureren.

Informeer medewerkers

Maak medewerkers bewust van het belang van hygiëne. Organiseer bijvoorbeeld een bijscholing over hygiëne. Hiervoor kun je bijvoorbeeld deskundigen van de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst) uitnodigen.

Decoratieve foto van twee ingezeepte handen

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)).