Een Gezonde School besteedt zijn tijd en aandacht voor gezondheid zo effectief en efficiënt mogelijk. De Gezonde School-aanpak helpt u hierbij planmatig en structureel te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van studenten. Als uw school binnen een gekozen thema alle vier de pijlers van Gezonde School op orde heeft, kunt u zich profileren als Gezonde School met een vignet voor dat thema! 

De Gezonde School-pijlers

  1. Gezondheidseducatie: in de lessen is er structurele aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld door specifieke lessen op een thema uit te voeren.
  2. Fysieke en sociale omgeving: gezond gedrag stimuleren door aanpassingen in de fysieke en sociale omgeving. Denk hierbij aan een rookvrij schoolplein of een Gezonde Schoolkantine en aan het geven van het goede voorbeeld door ouders en medewerkers.
  3. Signaleren: gezondheidsproblemen worden gesignaleerd.  Bijvoorbeeld door gebruik te maken van testjeleefstijl.nl.
  4. Beleid: alle maatregelen voor de gezondheid van studenten en medewerkers zijn vastgelegd in het schoolbeleid.

Lees meer over de Gezonde School-pijlers

Het vignet Gezonde School

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun studenten. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag uw school-locatie zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

Benieuwd welke stappen u moet zetten om een Gezonde School te worden? Bekijk dan de pagina Behaal het vignet Gezonde School. Hier vindt u alle informatie over (de aanvraag van) een themacertificaat.

Bekijk het filmpje over (het vignet) Gezonde School

Gezonde School logo

Wie zijn al Gezonde School?

Vind een Gezonde School in de buurt. Klik op het kaartje en filter op onderwijssector, naam van de school, plaats of GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)-regio.