Basisvoorwaarden mbo

Net als andere scholen in Nederland, moet uw school voldoen aan de wettelijke eisen (basisvoorwaarden) die van invloed zijn op de gezondheid en veiligheid van studenten en de medewerkers en op de schoolomgeving. Deze zijn verzameld in onderstaande basisvoorwaarden. U geeft door middel van het vinkje aan hieraan te voldoen. In de basisvoorwaarden wordt een aantal keer naar documenten verwezen. Deze documenten dienen op school aanwezig te zijn en hoeven niet met de aanvraag meegestuurd te worden. De controle op de wettelijke eisen ligt niet bij de organisatie waar u de vignet-aanvraag indient (GGD GHOR Nederland), maar is belegd bij diverse andere organisaties, waaronder de Inspectie van het Onderwijs. Mocht uw school niet aan alle basisvoorwaarden voldoen, dan kunt u vooralsnog geen vignet Gezonde School aanvragen. De Gezonde School-adviseur van de GGD denkt graag met u mee om ervoor te zorgen dat u aan de wettelijke eisen voldoet. Bekijk de basisvoorwaarden voor MBO in een PDF-bestand of in de onderstaande tekstblokken.

Heldere ondersteuningsstructuur

De school werkt samen met ketenpartners om studenten met gedrags-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen snel en adequaat te helpen. Daartoe is een heldere ondersteuningsstructuur ingericht, waarvan een zorgteam, zorg- en adviesteam (ZAT) of multidisciplinair overleg deel uit maken.

Effectief verzuimbeleid

De school hanteert een effectief verzuimbeleid voor studenten. Het verzuim wordt geregistreerd, er is preventief beleid om verzuim te voorkomen en beleid om bij verzuim achterliggende problematiek aan te pakken en eventueel door te verwijzen.

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

De school hanteert de verplichte Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. De stappen van de code zijn ingebed in het werkproces en de ondersteuningsstructuur van de school en het personeel is geschoold in de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de meldcode en voelt zich in staat hiernaar te handelen.

Meldplicht seksueel misbruik

De school hanteert de verplichte meldplicht seksueel misbruik in het onderwijs. Iedere medewerker is verplicht om bij een vermoeden van seksueel misbruik of seksuele intimidatie dit onmiddellijk bekend te maken bij het schoolbestuur. Melden bij de schoolleiding is niet voldoende.

Klachtenregeling

De school hanteert een klachtenregeling voor ouders en personeel. De informatie over de klachtenregeling is te vinden in de schoolgids.

Roken

In het schoolgebouw wordt niet gerookt. Met ingang van 1 januari 2020 zijn scholen verplicht om een rookvrij schoolterrein te hebben.

Alcohol

Aan leerlingen jonger dan 18 jaar wordt geen alcohol geschonken.

Veiligheidsplan

De school heeft tenminste een veiligheidsplan. Het veiligheidsbeleid van de school is terug te vinden in de schoolgids.

Arbowet

De school voldoet aan de Arbowet: Er zijn voldoende bedrijfshulpverleners, er is een preventiemedewerker, ongevallen worden geregistreerd, er is een goedgekeurde Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van maximaal 4 jaar oud. Het beleid wordt vermeld in de schoolgids. Vanuit de Arbowet zijn er daarnaast eisen aan geluidsniveaus in gymzalen en praktijklokalen, voor zowel docenten als toekomstige werknemers (studenten): https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/geluid.

Bouwbesluit 2012

Het schoolgebouw voldoet aan het bouwbesluit 2012, versie 1-1-2017, zodat de veiligheid en gezondheid van de mensen die in het gebouw verblijven gegarandeerd is.

Ontruimingsplan

De school hanteert een ontruimingsplan volgens de wettelijke verplichte procedures, taken en verantwoordelijkheden.

Leerinhouden

Leerinhouden uit de Kwalificatiedossiers, Keuzedelen, Loopbaan en Burgerschap die van toepassing zijn op de Gezonde School thema’s.

Ook gevonden