U bent hier

Nieuwsbrief mbo - 11 februari

Jaargang 5, nr 1, donderdag 11 februari 2016

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.

Bewegen en sport

Kenniscentrum Sport en AllesoverSport.nl van start

Op 18 januari heeft minister Edith Schippers (VWS) met een speciale videoboodschap officieel Kenniscentrum Sport en Allesoversport.nl gelanceerd. Vanaf nu kan iedereen op één plek terecht voor betrouwbare, actuele kennis en informatie over sport en bewegen; ook medewerkers uit het onderwijs! Benieuwd naar praktijkvoorbeelden, werkvormen en recente onderzoeksresultaten met betrekking tot meer bewegen in de klas? Kijk dan op Allesoversport.nl.

Ook in Nijmegen leeft bewegend leren: 250 (groeps)docenten bezochten de conferentie die de gemeente recentelijk organiseerde. De gemeente Nijmegen biedt scholen workshops aan. Lees meer over bewegend leren in Nijmegen.

Futsal Chabbab: schooluitval voorkomen en overlast op straat terugdringen

De recentelijk erkende aanpak Futsal Chabbab organiseert zaalvoetbalactiviteiten én huiswerkbegeleiding voor jongeren in de leeftijd van 9 tot 16 jaar. Het gaat om jongens uit achterstandswijken. De trainer/coach bouwt een vertrouwensrelatie met de jongeren op om hen vervolgens op hun gedrag te kunnen coachen. Lees meer over Futsal Chabbab.

 

 


Roken, alcohol, drugs en gehoorschade

Ambitie Leeuwarden: alle schoolterreinen rookvrij!

In Leeuwarden is een convenant gesloten om alle schoolterreinen rookvrij te maken. Het gaat om alle po en vo scholen en enkele mbo locaties, zoals die van ROC Friese Poort. Sommige scholen voeren het stapsgewijs in om de overgang soepeler te laten verlopen. Zie ook de korte reportage van Omrop Fryslân.

 


Relaties en seksualiteit

Webinars over Seksuele levensloop, Cultuursensitief werken, Seksuele en genderdiversiteit

Hoe geeft u les over seksualiteit, culturele diversiteit en seksuele & genderdiversiteit? En hoe zorgt u ervoor dat uw studenten in de beroepspraktijk met deze thema’s uit de voeten kunnen? Om u hierbij te helpen organiseert Rutgers drie live webinars.
 


Voorbeelden en ervaringen

Vroegsignaleren ROC Nijmegen: Docenten informeren over drugsgebruik is de basis

"Tijdens het vak Burgerschap vullen alle leerlingen een leefstijltest in. Hierin staan vragen over sport, voeding, alcohol, drugsgebruik en meer. Op basis van de resultaten viel op dat in één van de teams het drugsgebruik hoger was dan gemiddeld. En hier gaan we mee aan de slag." Aan het woord is Sanne Verhagen, teammanager van het ROC in Nijmegen.

 

Deltion College: studenten van Gezonde School naar gezonde werkvloer

In januari organiseerde het Deltion College te Zwolle een Vitaliteitsdag. Een dag geheel in het teken van een gezonde leefstijl. Het Deltion wil dat hun studenten niet alleen gezond en veilig leren op school, maar ook op de stage- en werkplek waar ze uiteindelijk terechtkomen.


Het vignet Gezonde School

Nieuwe zoektool Gezonde Scholen

Bent u benieuwd welke scholen uit uw regio al Gezonde School zijn? In deze nieuwe zoektool ziet u in één oogopslag hoeveel scholen er in welke regio al een vignet Gezonde School hebben behaald. U kunt filteren op onderwijssector, naam van de school, plaats of GGD-regio. Ga naar deze nieuwe zoektool voor po, vo en mbo.

Meld u aan voor de Inspiratietour Gezonde School!

Op zoek naar goede én concrete voorbeelden van scholen die aan de slag zijn met gezondheidsbevordering? Ga dan op vrijdag 8 april a.s. mee met de Inspiratietour Gezonde School voor én door scholen! Er worden die dag drie verschillende tours georganiseerd: zowel voor po, vo als mbo. Lees meer over het programma en meldt u aan!

Aantal Gezonde Scholen

Er zijn in totaal 527 Gezonde Scholen (Peildatum 15 januari 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 627 themacertificaten behaald. Bekijk de behaalde themacertificaten per onderwijssector of lees meer over het vignet Gezonde School.

In de media: PrimaOnderwijs.nl

In PrimaOnderwijs.nl, het vakblad voor professionals in ko, po en vo, komen dit jaar verschillende thema’s aan bod van Gezonde School. In de eerste editie van 2016 staat het themacertificaat Relaties en seksualiteit centraal. Hou PrimaOnderwijs.nl dus goed in de gaten! Krijgt u PrimaOnderwijs.nl niet op de mat? Bekijk de uitgave van Primaonderwijs.nl januari online Het artikel over het betreffende themacertificaat vindt u  op pagina 77.

Grote toename Gezonde Scholen verwacht in 2016

Veel scholen willen laten zien dat zij een Gezonde School zijn. In 2016 zijn circa 700 nieuwe Gezonde Scholen te verwachten. Deze scholen uit het primair- en voortgezet onderwijs en het mbo hebben hiervoor ondersteuning aangevraagd. Deze ondersteuning bestaat uit begeleiding door een Gezonde School-adviseur van de GGD én een financiële vergoeding voor taakuren van een eigen medewerker of voor het uitvoeren van een Gezonde School-activiteit. Lees verder.


Gezonde Schoolpleinen

12 april: de eerste Buitenlesdag! Doet u ook mee?

Op 12 april wordt vanuit het Gezonde Schoolpleinen-programma de allereerste Buitenlesdag georganiseerd. Groep 4 van Basisschool de Piramide in Utrecht krijgt dan de hele dag buiten les op hun Gezonde Schoolplein. Afgelopen januari bedachten de kinderen samen met Jantje Beton en IVN welke lessen zij het liefst buiten wilden doen. Doet u met uw school ook mee met de Buitenlesdag? Meedoen is makkelijk en doet u al door op 12 april minimaal één les buiten te geven. Geef via schoolpleinen@gezondeschool.nl door dat uw school mee wilt doen, en ontvang tips, inspiratie en kant-en-klare buitenlessen.

Laatste school van start met een Gezond Schoolplein!

Het Schoolpleinen ActieTeam van Openbare Scholengemeenschap De Meergronden in Almere is vrijdag 29 januari van start gegaan met de ontwikkeling van een Gezond Schoolplein! Zij ontvingen uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ een cheque ter waarde van 50.000 euro. “We zijn meer dan alleen een school voor onze leerlingen”, aldus Simone de Kruijk, rector van De Meergronden. Lees meer over deze feestelijke start of ga zelf aan de slag met deze materialen voor een Gezond Schoolplein.

Werken aan gezondheidsthema's

 

Praktische informatie waarbij u werkt volgens de Gezonde School-aanpak vindt u hier: Voeding, Bewegen en sport, Roken, alcohol, drugs en gehoorschade, Relaties en seksualiteit, Psychosciaal welbevinden, Fysieke veiligheid, Binnenmilieu en Mediawijsheid.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer