U bent hier

Nieuwsbrief Gezonde School middelbaar beroepsonderwijs 2016

Jaargang 5, nr 3, donderdag 22 september 

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.


Voeding

Check uw kantine met de KantinescanKantinescan

Hoe gezond is het aanbod en de uitstraling van de kantine op uw school? Bekijk het nu zelf met de Kantinescan, ontwikkeld door het Voedingscentrum. De Kantinescan is een handige online tool en laat precies zien hoe gezond uw kantine nu is en waar nog winst is te behalen. Vul hem zo vaak in als u wilt en bekijk of de kantine op uw school in aanmerking komt voor zilver, of zelfs goud! Hoe gezonder het aanbod en de uitstraling, hoe ‘edeler’ het metaal. Doe de kantinescan (openen met Chrome).

 


Bewegen en sport

Nieuwe artikelen rondom onderwijs op Allesoversport.nl

Allesoversport.nl is hét kennisplatform van het Kenniscentrum Sport. Hier vindt u artikelen over bewegen en sport op verschillende thema’s, waaronder het onderwijs. Recentelijk zijn de volgende artikelen verschenen met interessante informatie over het effectief inzetten van bewegen en sport op school: 'Voorbeelden van scholen die bewegen en sport effectief inzetten' en de artikelen  'Ook bewegen moet je leren' en 'Wettelijke richtlijnen voor bewegingsonderwijs van basisschool tot mbo'.

Bewegen als huiswerk?

Leerlingen direct na school aan hun huiswerk laten beginnen? Overweeg eens de mogelijkheden van een andere dagindeling en maak meer beweegmomenten mogelijk. Jongeren van 12-20 jaar brengen gemiddeld 10,4 uur per dag zittend door. Stijn de Baere, onderzoeker bewegings- en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven, breekt in zijn doctoraat een lans voor een efficiënt beweegbeleid dat jongeren vaker van hun stoel haalt. Lees meer.  

Minder zitten en meer bewegen

Jongeren zitten dus te veel stil. Ook op school. Om deze reden heeft de nieuwe Amsterdamse school ‘Spring High’ naast stoelen ook actief meubilair zoals zitballen en bureaufietsen. Meer weten over de voordelen van niet zitten en het praktijkvoorbeeld ‘Spring High’? Lees het artikel hierover op Alles over sport van Kenniscentrum Sport. Ideeën over meer bewegen op school vindt u in het recentelijk gelanceerde inspiratiedocument 'Recepten voor meer beweging op school zonder gedoe'.

 


Relaties en seksualiteit

Werksessie: Wensen en grenzen rondom relaties en seksualiteit

Het netwerk burgerschap organiseert op vrijdag 14 oktober een landelijke studiedag voor MBO docenten. Deze studiedag heeft als thema ‘kritische denkvaardigheden’. Rutgers en Soa Aids Nederland verzorgen een werksessie rondom relaties en seksualiteit. Docenten gaan aan de slag met lesmethoden om kritische denkvaardigheden bij studenten rondom wensen en grenzen te stimuleren. Lees meer over deze studiedag

 

Training interventie Girls’ Talk in oktober

 

Girls’ Talk is een groepscounselingsprogramma voor meiden die verhoogde kans lopen op het meemaken van negatieve seksuele ervaringen. Om het groepscounselingsprogramma Girls’ Talk in uw klas uit te voeren is een training beschikbaar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze training op 7 en 14 oktober. Lees meer over de erkende interventie Girls' Talk en schrijf u in! 


Welbevinden en sociale veiligheid

Documentaire ‘Hun keuze, mijn verhaal’ voor kinderen bij scheiding

Wat een scheiding betekent voor een kind  is niet voor elke school, leerkracht en docent duidelijk. De wetenschappelijk onderzochte en effectieve interventie KIES biedt uitkomst en geeft kinderen tools om beter om te gaan met de scheiding door een kort begeleidingstraject op school. De documentaire ‘Hun keuze, mijn verhaal’ is mede mogelijk gemaakt door KIES en helpt bij voorlichting. Lees meer over KIES en neem contact op met een KIES-coach.

 

 


Vignet Gezonde School

Steeds meer Gezonde Scholen

Steeds meer scholen werken structureel en planmatig aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen op hun basisschool. Zij werken volgens de Gezonde School-aanpak aan de vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Veel scholen hebben deze aanpak binnen hun thema zo goed op orde dat ze hiervoor het vignet Gezonde School hebben behaald en zich Gezonde School mogen noemen. Op dit moment zijn er 762 Gezonde Scholen (peildatum 1 september 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 972 themacertificaten behaald. Werkt uw school ook aan de gezondheid van leerlingen en wilt u hier nog meer effect op behalen? Kijk of uw school in aanmerking komt voor een vignet!


Gezonde Schoolpleinen

Aan de slag met een Gezond SchoolpleinGezond Schoolplein mbo

In 2014 ging het project Gezonde Schoolpeinen van start. Inmiddels hebben 40 scholen een Gezond Schoolplein. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het overzichtskaartje Gezonde Schoolpleinen. Het komende half jaar openen nog 30 scholen hun Gezonde Schoolplein. Wilt u ook aan de slag met een Gezond Schoolplein? Bekijk de materialen om zelf aan de slag te gaan of bezoek één van de regiobijeenkomsten.

Buitenlesdag 11 april 2017

De eerste buitenlesdag vond plaats op 12 april 2016. Op 135 scholen kregen kinderen buiten les. Een dag om nooit meer te vergeten! Volgend jaar staat er weer een buitenlesdag op het programma, en wel op dinsdag 11 april. Zet deze datum alvast in uw agenda! Wilt u al eerder aan de slag met buitenlessen? Bekijk de tips en lesideeën.

Algemeen

Nieuwe brochures Gezonde Scholen

De nieuwe brochures ‘Gezonde Scholen presteren beter’ zijn klaar en te downloaden. In de brochures voor het primair onderwijs (po)voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leest u meer over Gezonde School, zoals: Wat is een Gezonde School? Wat betekent werken aan Gezonde School in de praktijken hoe kunt u zelf aan de slag op uw school?

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer