Samen als groep een goede start maken, lekker in je vel zitten. Het is de basis om goed te kunnen leren. Daarom starten álle leerlingen het schooljaar 2021-2022 met een spetterende introductieweek. "Door de NPO-gelden kunnen we er echt iets geweldigs van maken", aldus Sylvia Dijkshoorn, Gezonde School-coördinator en docent sociale vaardigheden van de Laurentius Praktijkschool.

Na de lockdown

”Na de coronaperiode gaan weer met z’n allen de klas in. Dit betekent dat we na een lange tijd opnieuw gaan ontdekken wie welke rol speelt en dat we opnieuw afspreken hoe we met elkaar omgaan”, vertelt Sylvia. “Groepsbindende activiteiten aan het begin van het schooljaar zijn belangrijk voor groepsvorming. Leerlingen zien elkaar dan op een andere manier dan in de klas. Die gezamenlijke ervaringen leggen een goede basis voor het welbevinden van leerlingen. We gingen altijd al van start met een introductieweek voor het eerste jaar, maar nu doen we dit voor alle jaren. De leerlingen hebben elkaar zo lang niet gezien en ze hebben een pittige tijd achter de rug. Veel lessen waren online en alle uitjes vielen weg. Ze hebben nu zeker iets leuks verdiend!”

Samen

De school zou het liefst een kamp organiseren, maar omdat er al zoveel niet door kon gaan de afgelopen tijd is met een introductieweek het zekere voor het onzekere genomen. Het thema van de week is: samen. “We gaan bijvoorbeeld surfen, naar een outdoor sportlocatie, maar houden ook een cultuurdag. Dankzij de NPO-gelden kunnen we werken met gespecialiseerde organisaties voor bijvoorbeeld het organiseren van workshops voor bijvoorbeeld circus en freerunning. Het draaiboek is nog niet klaar, maar er zit in ieder geval ook een kennismaking met Delft in, een speurtocht of iets dergelijks. Zonder de NPO-gelden hadden we ook aandacht besteed aan een introductie, maar nu kunnen we echt iets neerzetten.”

Gezonde School-activiteiten

Welbevinden, maar ook relaties en seksualiteit krijgen altijd al veel aandacht op de Laurentius Praktijkschool. De school werkt onder meer Meidenvenijn, een anti-pestmethode voor pestgedrag onder meisjes. “Het is een erkende Gezonde School-activiteit, maar dat is niet de reden waarom we hiermee werken”, zegt Sylvia. “We kiezen altijd voor goede methodes die bij onze school passen. In de praktijk zijn dit vrijwel altijd Gezonde School-activiteiten.” Gezonde School-activiteiten zijn erkende interventies die geschikt zijn voor het onderwijs.

Gezonde School

De Laurentius Praktijkschool is Gezonde School sinds 2017 en heeft maar liefst vier themacertificaten. Was het veel werk om deze certificaten te bemachtigen? “Nee, helemaal niet! Voor de themacertificaten Welbevinden en Relaties en seksualiteit hoefden we niets extra’s te doen. Toevallig werkten we al met Gezonde School-activiteiten en voldeden we ook aan de andere zaken. We hadden bijvoorbeeld al beleidsplannen voor deze onderwerpen. Voor Bewegen en sport hebben wel wat extra’s gedaan en Voeding was voor onze school wat meer werk. Nu zijn we bezig met Roken, alcohol- en drugspreventie."

Docenten en mentoren

De Laurentius Praktijkschool is een kleine school, waarbij alle docenten en mentoren betrokken zijn bij het werken aan een gezonde leefstijl. “Als Gezonde School-coördinator regel ik van alles, maar mentoren en docenten zijn vanzelfsprekend bezig met leerlingen helpen zich lekker te voelen. Het hoort er echt bij in onze school.”

Tips van Sylvia

  • Geef alle leerlingen een frisse start en organiseer voor alle leerjaren een introductieweek.
  • Gebruik de NPO-gelden voor activiteiten die zijn bedoeld om leerlingen lekker in hun vel te laten zitten en om een goed groepsgevoel te creëren. Dit is de basis voor goed leren. 
  • Steek het NPO-geld in activiteiten die aansluiten bij wat je al doet. Zomaar een losse activiteit heeft weinig effect op de lange termijn.
  • Ga gewoon ergens mee van start! Kijk naar de Gezonde School-activiteiten op Gezondeschool.nl. U kunt later bekijken of uw school het themacertificaat voor een gezondheidsthema wil behalen.

NPO, welbevinden en interventies: Gezonde School helpt u op weg

NPO, interventies en welbevinden

Aan de slag met het Nationaal Programma Onderwijs om het welbevinden van leerlingen of studenten te verbeteren? Dat kan op een makkelijke en duurzame manier. Lees verder.