Manon Prévoo, De Verbinding, Nijmegen

Stap voor stap Gezonde School

Klas buiten

Kort nadat de deuren in 2018 openden, ging De Verbinding aan de slag met Gezonde School. Het eerste themacertificaat, Welbevinden, is dan ook al binnen. Nu werkt de school zorgvuldig aan drie andere thema’s: Voeding, Bewegen en sport en Relaties en seksualiteit. Schoolleider Manon Prévoo vertelt dat dit leidt tot een duidelijk stappenplan.

‘Alle themacertificaten één voor één behalen: dat is wat we willen’, zegt Manon Prévoo. Waarom? “Het is de manier om structureel aan belangrijke thema’s te werken.” De school werkt volgens een eigen stappenplan, onder begeleiding van een Gezonde School-adviseur. Hoe ziet het stappenplan eruit? En wat is het advies van de Gezonde School-adviseur?

1. Neem het besluit om een Gezonde School te worden

“Toen De Verbinding drieënhalf jaar geleden openging, waren we nog maar met een team van vier. Het was meteen duidelijk dat we een Gezonde School wilden worden. Ik was bekend met Gezonde School door mijn vorige baan en het leek me een uitstekende manier om structureel aan belangrijke thema’s te werken. Al onze speerpunten, die terugkomen in ons logo - zoals relaties, wereldburgerschap, toekomstgerichtheid en verbinding - sluiten aan bij de missie van Gezonde School. Alle themacertificaten één voor één behalen: dat is wat we willen.”

Tip: Zorg voor een breed draagvlak in het team.

2. Gebruik Gezonde School als vliegwiel om een doel te bereiken

“Het mooie van werken met Gezonde School is dat het je aanzet om onderwerpen die je als team belangrijk vindt per thema goed te regelen en vast te leggen. Zo ontstaat er een structurele basis. Alle themacertificaten van Gezonde School aan de muur hebben, is voor ons geen doel op zich; we gebruiken Gezonde School als vliegwiel om onze eigen doelen te bereiken. De pijlers van Gezonde School helpen daar enorm bij. Je staat continu stil bij wat je wilt en hoe je daarmee verder komt.”

Tip: Bespreek wat je wilt en waar je voor staat.

3. Focus: kies één thema waarmee je aan de slag wilt

“Als team waren wij het er al snel over eens dat een goed pedagogisch klimaat voor ons het belangrijkste is. Daarom besloten we om als eerste met het thema Welbevinden aan de slag te gaan. Daar deden we al veel dingen voor. Zo werkt onze school met de KiVa-methode, een Gezonde School-activiteit. Het schoolbrede programma is gericht op het versterken van de sociale veiligheid. We gaan uit van no blame en denken oplossingsgericht. Als een kind bijvoorbeeld door de gangen rent, zeggen we niet: ‘Dat mag niet’ maar: ‘Weet je nog dat we hebben afgesproken dat we lopen door de gang?’ Omdat Welbevinden ons zo aan het hart gaat, ging het uitwerken van alle pijlers van Gezonde School heel vlot.”

Tip: Begin met het thema waar je als school al veel aan doet.

4. Nu verder: kies elk jaar een nieuw thema

“Naast Welbevinden was ook Voeding van meet af aan belangrijk voor ons. Zo nemen alle leerlingen alleen maar gezond eten mee naar school: bruine boterhammen met iets gezonds erop, een stukje komkommer en fruit. Ze drinken alleen melk of water. Ook traktaties zijn bij ons altijd gezond. Het was dan ook logisch dat Voeding het tweede themacertificaat werd om te behalen. Daar zijn we nu al heel ver mee, aan het eind van dit schooljaar vragen we het aan.”

Tip: Ga niet te snel, haasten is nergens goed voor, integendeel.

5. Bereid volgende thema’s zorgvuldig voor

“Ondertussen bereiden we ook al volgende thema’s voor. Wij geloven in olievlekwerking: voorzichtig beginnen, er veel over praten en een onderwerp dan laten groeien. Zo gaat dat nu ook met Bewegen en sport. We onderzoeken wat we belangrijk vinden, wat we al doen en wat we kunnen uitbreiden. Volgend jaar gaan we er dan concreet mee aan de slag. Ondertussen oriënteren we ons ook al voorzichtig op Relaties en seksualiteit: dat wordt thema nummer vier.”

Tip: Laat één iemand iets uitproberen en daar verslag over uitbrengen.

6. Overleg met de Gezonde School-adviseur

“Al deze stappen hadden we niet kunnen zetten zonder Gezonde School-adviseur Marijn Haan, die regelmatig langskomt. Dan vraagt ze hoe het gaat, of het allemaal lukt en geeft ze tips en adviezen. Ze heeft een overzicht van alle lessen en methodes die gebruikt kunnen worden: de Gezonde School-activiteiten. Ze was een grote steun voor onze Gezonde School-coördinator en hielp bij de aanvraag van het themacertificaat, wat nog best ingewikkeld is.”

Tip: Laat je ook voorlichten over financiële ondersteuning.

7. Vier feest bij het behalen van een themacertificaat

“En natuurlijk vieren we feest als we een certificaat behaald hebben! Dan komt Marijn bij ons op school om het te overhandigen. Toen hebben we het schoollied gezongen en leerlingen kwamen naar voren om iets te vertellen over wat wij als Kiva-school nu eigenlijk doen. Het was jammer dat de ouders er niet bij mochten zijn, maar dat is volgend jaar vast anders. Ook dan gaan we er weer een leuke happening van maken.”

Tip: Betrek leerlingen en ouders bij de viering.

Over Manon

  • Wie
    • Manon Prévoo
  • Wat
    • Schoolleider Kindcentrum De Verbinding
  • Waar
    • Nijmegen
  • Missie
    • 'Een brug slaan tussen de wereld van het kind en de volwassenheid en samen leren ontdekken wie je eigenlijk al bent.’
Manon

Over De Verbinding

  • School
    • De Verbinding in Nijmegen
  • Aantal leerlingen
    • 175
  • Aantal docenten
    • 12
  • Gezonde school sinds
    • 2021
  • Themacertificaten
    • Welbevinden
  • Bezig met themacertificaten
    • Voeding
    • Bewegen en sport
    • Relaties en seksualiteit
Impressie pand De Verbinding in Lent

Wat vindt de Gezonde School-adviseur?

 
Marijn Haan, Gezondheidsmakelaar en Gezonde School-adviseur, begeleidt De Verbinding bij het behalen van de verschillende themacertificaten. ‘Het is heel slim om als nieuwe school meteen met Gezonde School aan de slag te gaan.’
 

‘De Verbinding doet het hartstikke goed!’

“Er zijn vaker scholen die vanaf de start besluiten om met Gezonde School te gaan werken, maar dat De Verbinding zoveel themacertificaten wil halen, dat is bijzonder en heel mooi. Het is heel slim om als nieuwe school meteen met Gezonde School aan de slag te gaan. Zo kun je direct bepaalde principes in het beleid verankeren, zonder dat je later weer dingen hoeft aan te passen. Dat laatste vergt vaak veel werk en is dan niet meer nodig. Nu kun je meteen duidelijke keuzes maken en daar de standaard van maken. Bijvoorbeeld: wij eten hier altijd gezond. En: alles wat hier gedronken wordt is water of melk.”
 

Grondige uitwerking

“Werken met Gezonde School betekent voor een beginnende school dat al de punten die belangrijk worden gevonden, vanaf het begin grondig worden uitgewerkt en structureel worden vastgelegd. Daarbij kunnen ze terugvallen op mijn expertise. Ik houd het grote geheel in de gaten. Ook de vier pijlers van Gezonde School zijn natuurlijk helpend; daardoor worden er geen gebieden vergeten.”
 

Uitzoekwerk

“De Verbinding doet het heel goed: ze gingen eerst aan de slag met het thema waar je als school toch al veel belang aan hecht en dat is altijd verstandig. Voor het thema Welbevinden hadden ze alles al snel op orde. Ik heb geholpen bij de aanvraag van het vignet. Voor het themacertificaat Voeding gaat mijn hulp verder: hoe kunnen we de Smaaklessen vormgeven? Dit vergt meer uitzoekwerk omdat leerlingen op De Verbinding niet in aparte groepen zitten maar in units van drie leergangen bij elkaar. Maar ook dat gaat helemaal goedkomen. En als ook dat vignet binnen is, gaan we gestaag verder met het volgende.”

Tips van Marijn

Touwklimmen

Over Marijn

  • Wie
    • Marijn Haan
  • Wat
    • Gezonde School-adviseur
  • Waar
    • Nijmegen-Noord
  • Missie:
    • ‘Treat people with kindness.’
Marijn

Over de Gezonde School-aanpak

De Gezonde School-aanpak is voor scholen dé manier om aan een gezonde leefstijl voor alle leerlingen te werken. Losse activiteiten worden een samenhangend en structureel beleid. In verschillende stappen wordt gewerkt aan belangrijke thema’s waar Gezonde School advies en ondersteuning biedt.

Ga ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak

Eten in de klas

Meer lezen over De Verbinding?

Deel deze pagina op