Het bevorderen van een gezonde leefstijl krijgt op basisscholen steeds meer aandacht. Kinderen die lekker in hun vel zitten, presteren namelijk ook beter! Wil jij een sleutelrol vervullen binnen jouw school op het gebied van gezondheid en bewegen? Dan is de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School wellicht iets voor jou! 

Om een sportieve en Gezonde School te worden, zijn binnen de school leerkrachten nodig met kennis, passie en talent, die bewegen en gezondheid een prominente plaats willen geven binnen de school. In opdracht van het Ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben zes lerarenopleidingen basisonderwijs een specialisatietraject ontwikkeld waarmee je opgeleid wordt tot ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’. Dit traject kan als specialisatie tijdens de pabo-opleiding worden gevolgd. 

Wat doet de Specialist Sportieve en Gezonde School?

Bekijk het korte filmpje met uitleg over de Specialist Sportieve en Gezonde School.

Doel

Het doel van deze post-hbo-opleiding is om groepsleerkrachten te specialiseren op het gebied van gezondheid op de basisschool. Hierbij staan veranderingsprocessen en de gezondheidthema’s voeding en bewegen als middel centraal.  Ook de andere thema’s van Gezonde School komen aan bod.

Doelgroep

De post-hbo-opleiding is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs, die behoefte hebben aan meer inhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen binnen hun basisschool.

Kosten

In het geval dat het Ondersteuningsaanbod van Gezonde School wordt ingezet voor deze post-hbo-opleiding, betekent dit dat de kosten voor deze opleiding gedekt worden en dat er hiernaast nog ruimte is om de leerkracht te ontlasten. Normaliter bedragen de kosten voor deze post-hbo opleiding circa € 2.250,-.

Opbrengst

Tijdens dit traject specialiseer jij je op het gebied van gezondheid en bewegen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de opleiding vervul jij straks een sleutelrol op jouw school. Hoe zorg jij dat kinderen op school veel bewegen en dat er aandacht is voor verschillende gezondheidsthema's zoals voeding, welbevinden fysieke veiligheid en mediawijsheid? De opleiding biedt handvatten om hiermee op jouw school aan de slag te gaan om het beleid van binnenuit te veranderen. Centraal staat de 'Gezonde School-aanpak'. Vanuit de vier pijlers signaleren, educatie, omgeving en beleid werk je structureel en integraal aan gezondheidsthema's op jouw school.

Ondersteuningsaanbod Gezonde School 

Ontvangt jouw school ondersteuning uit het Ondersteuningsaanbod Gezonde School? Dan mag je het bedrag van het Ondersteuningsaanbod ook gebruiken voor het volgen van deze opleiding.  Volg je als Gezonde School-coördinator de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School? Dan voldoe je daarmee aan de scholingsvoorwaarde die aan het Ondersteuningsaanbod is gekoppeld. 

Locaties

Kijk voor meer details over de opleiding op de websites van de scholen die de opleiding aanbieden:

Meer informatie

Lees meer over Specialist Sportieve en Gezonde School op www.ssgs.nl.