Een zak patat tijdens de pauze of koek en snoep tussendoor: het zijn vaak impulsieve keuzes in een verleidelijke omgeving die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus als leerlingen leren gezonde voedingskeuzes maken om gezond te worden en te blijven. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is jouw school goed bezig, dan kun je dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat levert werken aan voeding leerlingen op?

Gezondere leefstijl

Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. Als leerlingen leren hoe ze gezondere keuzes maken in wat ze eten en drinken, draagt dat bij aan een gezondere leefstijl.

Gezonde keuzes

Door verleidingen in de schoolomgeving te verminderen, wordt de gezonde keuze de makkelijke keuze. Leerlingen brengen immers veel tijd door op school.

Minder gezondheidsproblemen

Leerlingen krijgen meer kans om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Jong geleerd is oud gedaan

Ze leren gezonde eetgewoontes aan waar ze de rest van hun leven wat aan hebben: jong geleerd is oud gedaan.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Voeding. Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Iedere leerling groeit anders op, en met eigen voorkeuren. Maar leerlingen brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op school. Daarom is het nuttig dat ze ook op school gezond (leren) eten en drinken. Zo kun je helpen:

  • Neem een visie over gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Betrek de ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het opstellen van het voedingsbeleid of door een gezond eetpatroon thuis te stimuleren.
  • Maak het leerlingen makkelijker om gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld door middel van een gezond aanbod in de schoolkantine.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten in de les

Wil je aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

In de praktijk: aan de slag met voeding

Leerlingen runnen Gezonde Schoolkantine

Van smaaktestjes tot proeverijen: bij het Zone.college in Almelo pakken ze het serieus aan. Leerlingen runnen de Gezonde Schoolkantine vol enthousiasme, oogsten hun eigen tomaten en kruiden en zetten de inspiratie die ze opdoen om in nieuwe gerechten. Lees meer.

Van vlamtosti's naar altijd vers fruit

Leerlingen die een vlamtosti of instant noodles uit de kantine namen als ontbijt, met buikpijn als gevolg. Op het Mundus College in Amsterdam konden de docenten het niet langer aanzien. Het assortiment én de organisatie van de kantine gingen grondig op de schop. Het effect? Lees meer.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: lees vooraf meer informatie over het themacertificaat, zoals criteria, handige documenten en de vragenlijst op Mijngezondeschool.nl.

Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag de school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.