Met leerlingen of studenten moestuinieren, koken of op excursie om over voeding te leren? Dat kan met de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! van het programma Jong Leren Eten. Jong Leren Eten wil scholen stimuleren om leerlingen en studenten van alles bij te brengen over voeding. Scholen kunnen daarvoor jaarlijks een stimuleringsbijdrage aanvragen van maximaal € 2.000 per locatie.

Voor wie?

De stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! is voor alle scholen in het primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs en  mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs). Ook kinderopvanglocaties kunnen er gebruik van maken.

Wat kun je ermee?

Jouw school kan de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! besteden aan moestuinieren, koken of een excursie of gastles over voeding. Zo kun je met leerlingen of studenten een moestuin aanleggen, met advies van een gastdocent. Of bezoek samen een akkerbouwbedrijf om te zien hoe producten zoals aardappelen worden geteeld. En laat leerlingen en studenten onder begeleiding van een kok een gezonde maaltijd bereiden. Zo leren ze op een praktische manier gezonde en duurzame keuzes maken.

De stimuleringsbijdrage kan worden gebruikt om lesmateriaal, gereedschap en ingrediënten aan te schaffen. En om gastdocenten en vervoer te vergoeden, bijvoorbeeld. Bekijk alle mogelijkheden in het overzicht.

Veel scholen gebruiken de stimuleringsbijdrage als opstapje naar het thema Voeding of Milieu en natuur van Gezonde School. Meer weten? Bekijk de thema's voor het primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo.

Tip: gebruik de bijdrage voor Gezonde School-activiteiten

Je kunt de bijdrage van Jong Leren Eten gebruiken voor Gezonde School-activiteiten voor de thema’s Voeding en Milieu en natuur. Gezonde School-activiteiten zijn erkende activiteiten waarvan de kwaliteit is beoordeeld. Bekijk de Gezonde School-activiteiten voor het primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs of mbo.

In de praktijk: zaaien en oogsten met GrowWizzKid

Decoratieve foto van een leerling die sla oogst

“Het heeft op kinderen een magisch effect dat je een zaadje in de grond stopt en er een wortel uithaalt”, vertelt Gonneke Hak, leerkracht van groep 5/6 van Basisschool De Kameleon in Papendrecht. De school ging aan de slag met moestuinieren met GrowWizzKid, een Gezonde School-activiteit. Lees verder.

Meer weten?

Kijk voor alle voorwaarden en voor een Jong Leren Eten-makelaar bij jou in de buurt op Jonglereneten.nl. Je vindt er ook antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar subsidiejle@gezondeschool.nl.

Ga naar Jonglereneten.nl/provincie en selecteer de provincie waar jouw school staat. Je vindt daar ook de contactgegevens van de makelaar Jong Leren Eten in jouw regio. Hij of zij kan meedenken over geschikte activiteiten en organisaties in de buurt.

Inspiratie: groen schoolplein

Decoratieve foto van een zonnebloem op het schoolplein van de Laurens Cupertinoschool

Van een betonnen wijk naar een groen schoolplein mét moestuin en fruitbomen. Met behulp van de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten lukte dat op de Laurens Cupertinoschool in Rotterdam. Leerlingen raken enthousiast en maken zo kennis met de natuur. Lees verder.Bekijk meer inspirerende praktijkverhalen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief