Wilt u werken aan Mediawijsheid, dan kun u de Gezonde School-activiteiten hieronder inzetten. Wilt u meer weten over het gebruiken van Gezonde School-activiteiten? Lees dan de informatie en tips bij Educatie.

Naam activiteit Beschrijving

Lang Leve de Liefde. Jij en de Media.

Leerlingen in de onderbouw van het vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)) leren hiermee welke invloed media en bewerkte foto’s kunnen hebben op hun eigen lichaamsbeeld en op de dagelijkse omgang tussen jongens en meiden. Lees verder.

Toolkit L.O.V.E Online

Hoe kun je online contacten leuk houden en hoe ga je om met vervelende online ervaringen met seks, zoals sexting en grooming? Bij zulke vragen ondersteunt deze toolkit leerlingen in het praktijkonderwijs en vmbo. Lees verder.

Educatieve Escaperoom 'Het stopt bij jou!'

Wat doe je als je een naaktfoto krijgt toegestuurd? Aan de hand van deze casus ontdekken leerlingen de impact van hun handelingen en leren ze hoe ze shame-sexting voorkomen. Lees verder.

Be-Loved

Een doorlopende leerlijn seksuele vorming voor het christelijk voortgezet onderwijs met toegankelijke, herkenbare en direct toepasbare materialen. Met aandacht voor de rol van online media. Lees verder.

Liefde is... voor jongens

Een programma gericht op de seksuele ontwikkeling van jongens. In vier lessen leren ze over onderwerpen als ‘nee’ en ‘ja’ zeggen, geaardheid, genderdiversiteit, seksualiteit, liefde en loverboys. Lees verder.

Liefde is... voor meisjes

Een programma gericht op de seksuele ontwikkeling en seksuele weerbaarheid van meisjes. Met vier lessen: over grenzen en ‘nee’ zeggen, partnerkeuze en loverboys, sociale media en veilig vrijen. Lees verder.

Merel van Groningen - project

Dit lespakket bestaat uit acht thema’s, zoals de loverboymethode, sociale media en erbij horen en jezelf blijven. In de lessen krijgen leerlingen inzicht in hun relationele en seksuele gedrag en de risico’s van sociale media. Lees verder.
Girls Talk Girls Talk gaat over seksualiteit, relaties en weerbaarheid en is speciaal voor meiden in het vmbo en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs). In acht bijeenkomsten bespreken ze onderwerpen zoals seksuele (online) communicatie, wensen en grenzen en seksueel plezier. Lees verder.
Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule Een lespakket over liefde, relaties, veilig vrijen en seksualiteit voor de bovenbouw van het praktijkonderwijs en het vmbo.. De module is een vervolg op het Onderbouw-pakket. Lees verder.
Make a Move Make a Move gaat over seksualiteit, relaties en weerbaarheid en  is speciaal voor jongens in het vmbo en mbo. In acht bijeenkomsten bespreken ze onderwerpen zoals mannelijkheid, wensen en grenzen en online en offline risico's. Lees verder.
LEGSpedition Dit programma legt de nadruk op een gezonde leefstijl en onthouding van risicovol gedrag. Verschillende onderwerpen komen aan bod, waaronder media. Lees verder.
No Nonsense Leerlingen worden uitgedaagd om ideeën uit te wisselen, te discussiëren en een mening te ontwikkelen over seksualiteit. Met aandacht voor onderwerpen als groepsdruk, sociale media, opvoeding en grenzen. Lees verder.

Andere activiteiten

Deze Gezonde School-activiteiten staan in het teken van cyberpesten en relaties en seksualiteit online. Sluiten de beschikbare Gezonde School-activiteiten onvoldoende aan bij wat u leerlingen wilt leren? Kijk dan welke andere activiteiten passen bij uw wensen. Denk bijvoorbeeld aan het lesprogramma Nationaal Media Paspoort of Mediajungle of De InternetHelden om mediagebruik te bespreken.