Een goede hygiëne voorkomt verspreiding van ziekteverwekkers. En dat helpt om leerlingen en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat leerlingen leren hoe ze zichzelf hygiënisch verzorgen. En dat ze les krijgen in een schone, nette omgeving. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat levert werken aan hygiëne leerlingen op?

Minder ziektes

Met een goede hygiëne worden leerlingen minder snel ziek. Dat voorkomt verspreiding van infectieziekten en daarmee ziekteverzuim.

Minder lesuitval

Ziekteverwekkers verspreiden zich minder snel als de school goed wordt schoongemaakt en geventileerd. Voorkomen dat leerlingen en medewerkers ziek worden, helpt lesuitval tegen te gaan.

Beter functioneren

Leerlingen en hun docenten functioneren beter in een schone, nette omgeving. Zo kunnen leerlingen zich blijven concentreren, bijvoorbeeld doordat ze tijdig naar de (schone) wc durven. En doet iedereen beter z’n best om de omgeving schoon te houden.

Jong geleerd, oud gedaan

Als leerlingen weten hoe ze zichzelf en hun omgeving schoon houden, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Zo kunnen ze gezondheidsproblemen voorkomen.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Hygiëne. Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter.

Wat kun je doen om leerlingen te helpen?

Door leerlingen te leren hoe een goede hygiëne bijdraagt aan hun gezondheid, worden zij zich hier bewust van. Niet alleen de persoonlijke hygiëne, zoals douchen en tanden poetsen, maar ook de hygiëne bij het bereiden van voedsel zorgt voor een schone omgeving. Zo kun je helpen van hygiëne een gewoonte te maken:

  • Geef lessen over hygiëne. Bijvoorbeeld bij biologie of verzorging. 
  • Organiseer activiteiten, zoals een projectweek rond hygiëne. Of licht een hygiëneonderwerp uit, zoals mondgezondheid of handen wassen.
  • Zorg voor een hygiënische schoolomgeving.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond (persoonlijke) hygiëne.
  • Werk waar nodig samen met ketenpartners zoals de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst).
  • Neem een visie op hygiëne op in het schoolbeleid.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en BeleidPer pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Ook handig

  • Hygiëne Helpt! biedt digilessen, filmpjes en hygiënetips voor leerlingen.
  • RIVM voor informatie en instructies voor handen wassen, eten bereiden en meer.
  • Algemene Hygiënerichtlijn van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor normen en tips over hygiëne.
twee handen met zeepsop

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)).