Aan de slag met een rookvrij schoolterrein

Kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien. Daar hoort een rookvrij schoolterrein bij. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken[1][2]. Een rookvrij schoolterrein beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Veel scholen hebben daarom al een rookvrij schoolterrein.

Per 2020 zijn scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het MBO verplicht hun terrein rookvrij te maken (Tabaks-en rookwarenwet, amendement van Carla Dik-Faber, 2016). De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) van de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het Longfonds, de partners uit de Alliantie Nederland Rookvrij en het Trimbos-instituut bundelen de krachten en ondersteunen het onderwijs om het rookvrije schoolterrein te realiseren.

Heeft u al een rookvrij schoolterrein? U kunt zelf aan de slag via www.rookvrijschoolterrein.nl. Een rookvrij schoolterrein past bij een Gezond Schoolplein.

Bestel een informatiebord ‘Rookvrije generatie’ met €50,- korting

Vanuit het programma Gezonde School krijgen in totaal 3.000 scholen (uit po, vo én mbo) de mogelijkheid om met €50,- korting een bord van de ‘rookvrije generatie’ te bestellen via informatiebord.nl. Bij het bestellen van de borden kun je kiezen voor variaties in afmeting, coating en bevestigingsmogelijkheden.

Het bestellen van één of meer borden gaat als volgt.
1.    Ga naar www.informatiebord.nl/rookvrijegeneratie
2.    Kies het gewenste formaat, de afwerking en de benodigde bevestigingsmaterialen.
3.    Voer op de productpagina de actiecode ‘OpwegnaarGezondeSchool’ in.
4.    Voeg dezelfde actiecode toe aan de winkelmand en ontvang ook nog eens 10% korting op alle overige informatieborden die de webshop aanbiedt.

Binnen circa 10 werkdagen wordt de bestelling op school bezorgd. Gezonde School biedt 3.000 borden met €50 korting aan. Voor de kortingsactie geldt ‘op=op’. Daarna kunnen de borden nog worden besteld, maar geldt de korting niet meer.

Referenties

1. Verdurmen J., Monshouwer K., van Laar M. Roken en Jeugd Monitor 2013. Utrecht: Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (onderdeel van het Trimbos-instituut) 2014.
  2. W. Weijde T, Croes E. Roken - een aantal feiten op een rij. Utrecht: Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (onderdeel van het Trimbos-instituut) 2015.

Ook gevonden