Waarom een Rookvrij schoolterrein?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Vanaf 2020 is het hebben van een rookvrij schoolterrein verplicht. Veel scholen hebben daarom nu al een rookvrij schoolterrein. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor leerlingen/studenten, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

Waarom is een rookvrij schoolterrein van toegevoegde waarde voor uw school?

We zetten de belangrijkste redenen op een rij:

• U geeft het goede voorbeeld door een gezonde norm te stellen voor leerlingen/studenten.
  • U beschermt leerlingen/studenten tegen ongewenst meeroken.
  • U bereidt zich tijdig voor om te voldoen aan de wetgeving van 2020
  • U maakt jongeren (in het vo en mbo) weerbaar tegen de verleiding van het roken.
  • U helpt rokende ouders, jongeren en personeel om bewuster om te gaan met hun rookgedrag of helemaal te stoppen met roken, wat kan leider tot minder verzuim.
  • U hebt een schoon schoolterrein met minder afval en schoonmaak(kosten).
  • U zet een stap naar het themacertificaat van het vignet Gezonde School (po , vo en mbo).

Bekijk hier meer informatie over een rookvrij schoolterrein.

Feiten over roken

De belangrijkste feiten over roken op een rij:

• Roken is de belangrijkste te vermijden oorzaak van ziekte en sterfte.
  • Jaarlijks sterven er 23.000 mensen in Nederland als gevolg van (mee)roken.
  • 1 op de 2 rokers sterft aan zijn verslaving. De helft daarvan haalt zijn pensioen niet.
  • Rokers leven 10-12 jaar korter en verliezen nog eens 10 jaar goede gezondheid.
  • 75% van de rokers begint voor het 18e levensjaar.
  • Elke dag beginnen er 100 kinderen met roken.

Het zien roken van anderen zorgt ervoor dat leerlingen/studenten zelf ook eerder gaan roken. Een roker maakt als het ware reclame voor het roken en bevestigt dat dit normaal is richting leerlingen/studenten. Tot 18 jaar zijn kinderen en jongeren extra gevoelig voor verslaving. Bijna 50% van de toekomstige rokers heeft de eerste rookervaring op een schoolterrein. Daarom is een rookvrij schoolterrein van essentieel belang.

Meer weten?

Ook gevonden