Zelf aan de slag met een Gezond Schoolplein

Foto: Tamara Reijers

Aan de slag met een Gezond Schoolplein?

Dit kunt u doen door:

1.    De beschikbare handleidingen, checklists en brochures te lezen die op deze pagina staan.
2.    Een regiobijeenkomst te bezoeken
3.    Een bezoek te brengen aan een Gezond Schoolplein bij u in de buurt
4.    U te laten inspireren door deze voorbeelden
5.    Uw vragen te mailen naar: schoolpleinen@gezondeschool.nl

Laat het ons weten als u aan de slag gaat!

Gaat u zelf aan de slag met een Gezond Schoolplein? Of overweegt u dat? Laat het weten, en stuur een mailtje met ‘Wij gaan aan de slag!’ naar schoolpleinen@gezondeschool.nl. Ook reacties en tips over de aangeboden informatie kunt u hier naar toe sturen. Dat helpt ons om het materiaal te verbeteren en uit te breiden. We stellen uw mening zeer op prijs!

Beginfase: aandacht voor het proces

Checklist wensen en eisen schoolplein

Deze checklist helpt bij het opstellen van de wensen en eisen (randvoorwaarden) voor het ontwerp. Vooral uit een praktisch oogpunt. Het is aan te raden pas over de eisen en wensen na te denken na het vormen van een visie. Checklist po en  Checklist vo en mbo.

Leidraad opdracht geven aan ontwerper

Leidraad opdracht geven aan ontwerper. Deze leidraad geeft een korte uitleg van het proces van het selecteren van een ontwerper en de stappen die de ontwerper doorloopt.

Fondsen werven voor uw schoolplein

Er zijn heel veel manieren om financiering te vinden voor jullie droomproject. Bij een fysieke verandering, zoals het realiseren van een Gezond Schoolplein, zijn verschillende fases waarin op verschillende manieren kan worden samengewerkt.

Lees hier meer over op de pagina: Scholen en fondsenwerving

Aan de slag met een rookvrij schoolterrein

Materialen voor een rookvrij schoolterrein

Bijna 50% van de toekomstige rokers heeft de eerste rookervaring op een schoolterrein. Daarom is een rookvrij schoolterrein van essentieel belang. Ga daarom aan de slag om een rookvrij schoolterrein te creëren.

Beheer en onderhoud van uw schoolplein

Kritische succesfactoren beheer en onderhoud

Een beheer- en onderhoudsplan is essentieel voor een groen en levendig schoolplein. Voor het beheer en onderhoud van het plein zijn acht kritische succesfactoren opgesteld.

Format beheerkalender

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het beheer en onderhoud van het plein. Dit format helpt daarbij: in de beheerkalender vult u zelf in welke taken wie wanneer op zich neemt. Leuk om in de klas op te hangen.

Het buitenlokaal in de lessen gebruiken

Tips voor gebruik van het buitenlokaal

Het Gezonde Schoolplein: een plein dat uitdaagt om te bewegen in een uitdagende groene en rookvrije
omgeving. Én waar buiten les gegeven kan worden. Hiervoor hebben we alvast ideeën verzameld. Bekijk 10 tips voor het vo en 10 tips voor het mbo.

Kritische succesfactoren buitenlokaal

Het nieuwe schoolplein wordt gebruikt als buitenlokaal. Dit betekent dat er buiten lessen worden gegeven. Het is belangrijk om na te denken welke lessen u op het schoolplein wilt geven, dit heeft namelijk gevolgen voor de inrichting. Bekijk de succesfactoren voor het buitenlokaal

Factsheet planten en hun educatieve waarde

Bij het ontwerpen van het plein is het handig vast na te denken over de educatieve waarde van planten. Deze handleiding geeft u een overzicht van planten met hun kenmerken en educatieve waarden.

Groen in een handomdraai

Met weinig budget (en draagvlak) het plein vergroenen? Bekijk dan de negen tips hoe je het plein makkelijk – en zonder al te veel onderhoud – groener kunt maken.

Knutselend vergroenen

Knutselend vergroenen is een snelle, leuke en gemakkelijke manier om het schoolplein samen met leerlingen op te vrolijken. Negen doe-tips voor een groener plein

Printscreen Thema 2 Knoppen Natuuronderwijs Gezond Schoolplein

Natuuronderwijs op het schoolplein

Met een Gezond Schoolplein is de natuur altijd dichtbij. Maar hoe haal je met natuuronderwijs het meeste uit het plein? Met deze tien thema's kunt u in alle basisschoolgroepen het hele jaar door aan de slag. Leer meer over vogels, knoppen, het weer, bloemen, vlinders, bijen, beestjes, spinnen, blaadjes en slakken. Op elk schoolplein een succes!

Communicatie en zichtbaarheid

Illustratie Gezond Schoolplein

Poster iconen: illustratie van een Gezond Schoolplein: de illustratie geeft aan wat een Gezond Schoolplein inhoudt. Print hem uit op posterformaat en hang hem op!

Waarom een Gezond Schoolplein?

Argumenten Gezond Schoolplein

In deze factsheet Argumenten voor een Gezond Schoolplein (gericht op het primair onderwijs) leest u er alles over.