Aanpakken maar!

Decoratieve foto: een groep van leerlingen en docent poseert voor de foto, met een vlag van Gezonde School vast

Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondere kinderen én volwassenen. Leerlingen en studenten die fysiek en mentaal lekker in hun vel zitten, leren en ontwikkelen zich beter en leren gezonde keuzes te maken voor nu en later. Gezonde School maakt samen met onderwijsprofessionals een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten vanzelfsprekend. Maar hoe pak je dat aan op jouw school?

De essentie van de Gezonde School-aanpak is dat er door de hele school aandacht is voor gezondheid en een gezonde leefstijl. Dus in de lesstof, op het schoolterrein, in schoolactiviteiten én in het beleid. Hiermee vergroot je de kans op blijvend effect.

Gezonde School-aanpak: zo werkt het

Bekijk de beknopte uitleg over de Gezonde School-aanpak in deze korte animatie.

In 6 stappen een Gezonde School

In zes stappen kun je de hele Gezonde School-aanpak uitvoeren. Het stappenplan van de Gezonde School-aanpak maakt het makkelijk en zorgt voor blijvend resultaat.

Vaak doet een school al veel aan gezondheid. Met de Gezonde School-aanpak bekijk je eerst wat er leeft op jouw school, wat jouw school al doet en dan versterk je wat goed gaat. Bekijk het stappenplan voor:

Je bepaalt zelf met welk gezondheidsthema je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld welbevinden, bewegen en sport, slaap of gehoor. De keuze voor een thema maak met collega’s, de leerlingen of studenten, ouders en verzorgers en de Gezonde School-adviseur van de regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst). Je kunt ook met andere partijen samenwerken, zoals sportverenigingen, de gemeente, de kinderopvang en de wijkpolitie.

Meer weten? Lees Starten met Gezonde School: zo doe je dat.

In de startblokken

Sta je te popelen om van start te gaan met een gezonde leefstijl op jouw school of dit een duurzame boost te geven? Maak een vliegende start:

  • Je kunt van 4 maart tot en met 15 april één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen via Mijngezondeschool.nl. Er zijn vier regelingen. Bekijk de voordelen en spelregels:

ondersteuningsaanbod Gezonde School

stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten 

stimuleringsregeling Fit en Gezond Werken

  • Voor advies op de maat kun je bij de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst) terecht. Neem vrijblijvend contact op met de Gezonde School-adviseur.

Afkijken mag

Bijna 40% van alle scholen in het primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs) werkt al volgens de Gezonde School-aanpak. Hoe zijn zij begonnen? Welke Gezonde School-activiteiten zetten ze hierbij in? En vooral: wat levert het op? Collega's in het onderwijs vertellen je over hun ervaringen met werken aan een gezonde leefstijl op school. Laat je inspireren door hun verhalen:

Primair onderwijs

"De Dynamische Schooldag sluit naadloos aan op de drie Gezonde Schoolthema’s. Zo versterken alle thema’s elkaar. Om die reden hebben wij nooit aan slechts één thema tegelijk gewerkt, maar altijd aan meerdere tegelijk", vertelt Max van Gelder, Vakleerkracht bewegingsonderwijs in: Veel winst met de Dynamische schooldag.

Speciaal onderwijs

“Ik sta al 21 jaar voor de klas. Voorheen werkten we allemaal op onze eigen manier met kinderen aan sociaal-emotionele ontwikkeling. Dat we nu allemaal dezelfde methode hanteren, werkt ontzettend prettig." Aldus Mia de Weijer, leerkracht groep 4-5 in Denk je dat een ander dat leuk vindt?

Voortgezet onderwijs

Een Instagram account van de school kan sterke troef zijn om online mistanden te signaleren. Zo'n account wordt door vrijwel alle leerlingen gevolgd en kan dus een positief effect sorteren als je daar tips deelt. Lees het verhaal 'Online omgangsvormen horen erbij: zo maak je ze bespreekbaar in de klas'

Mbo

Hoe ziet werken aan welbevinden eruit, op een school met 10.000 studenten en 1000 docenten? Met jongeren, maar ook dertigers. Waar veel verschillende culturen in één klas samenkomen. Lees de ervaring van Marloes Blom, Gezonde School-coördinator in  Als een student bij ons ontdekt waar hij enthousiast van wordt, is onze missie geslaagd

Blijf op de hoogte

Wil je het laatste nieuws over een gezonde leefstijl op school niet missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Gezonde School